Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KORONAVIRUSAS
Kas nutiko Latvijai: nuo COVID-19 paskiepyta keturis kartus mažiau žmonių nei Lietuvoje
IQ

Latvija susiduria su rimtais sunkumais skiepydama gyventojus nuo COVID-19 infekcijos. Ši šalis yra viena paskutinių ES pagal paskiepytų gyventojų dalį ir smarkiai atsilieka nuo Lietuvos ir Estijos.

Latvijos sveikatos ministras Danielis Pavlutas sausio 28 d. vyriausybei pateikė preliminarų vakcinavimo planą, pagal kurį ketinama iki rudens paskiepyti 70 proc. šalies gyventojų. Ministras planą įvardija kaip detalų, skaitmeninį ir lankstų, tačiau šauti šampaną dar anksti.

Vasario 27 d. duomenimis, tiek Estija, tiek Lietuva pagal vakcinavimo apimtį Latviją lenkė kelis kartus. Latvijoje 2,4 proc. visos populiacijos (45 tūkst. žmonių) yra gavę nors vieną COVID-19 vakcinos dozę, Lietuvoje ir Estijoje šis rodiklis yra atitinkamai 6 ir 5,8 proc., arba 164 tūkst. ir 77 tūkst. žmonių. Latvija pagal vakcinavimo rezultatus yra trečia nuo galo visoje ES. Lietuva užima šeštą, o Estija – 16 vietą.

Nors Latvijoje vakcinacija vyksta vangiai, pastarųjų savaičių rezultatai šalyje jau gali būti laikomi progresu – iki pat sausio vidurio nebuvo bendros sistemos, pagal kurią būtų skiepijami žmonės.

Tai paskatino Latvijos ministrą pirmininką Arturą Krišjanį Karinį reaguoti į susidariusią situaciją. 2021 m. sausio pradžioje premjeras pareiškė, kad smarkiai vėluojama parengti vakcinavimo planą, nors jis jau turėjo būti paruoštas. Vertindamas nuveiktus darbus ir kritinę epidemiologinę situaciją, premjeras paskelbė nepasitikėjimą liberale sveikatos ministre Ilze Vinkele – jos vietą užėmė partijos kolega D. Pavlutas.

Pirmąsias vakcinas Latvija gavo gruodžio 28-ąją, o jau kitą dieną buvo paskiepytas pirmas žmogus. Vis dėlto aiškios strategijos nebuvimas ir politinė įtampa neleido užtikrinti tokio pat kaip kaimynių vakcinavimo tempo.

Viena priežasčių, kodėl Latvija atsilieka – sprendimas pirkti kitus skiepus negu Lietuva ar Estija. Pastarosios valstybės daug investavo į „Pfizer-BioNTech“ vakcinas, kurių veiksmingumas gana operatyviai buvo patvirtintas Europos vaistų agentūros. Latvija buvo priversta ilgai laukti, kol bus patvirtinta „Oxford-AstraZeneca“ vakcina, kuriai ši šalis teikė didesnį prioritetą.

2021 03 02 06:30
Spausdinti