Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


UŽDAVINIAI
Kandidatė į generalines prokurores sieks kelti profesijos prestižą ir užtikrinti skaidrumą
BNS
Fotobankas
Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros ir Vilniaus apygardos prokuratūros pastatas.

Prokuroro profesijos prestižo stiprinimas ir veiklos skaidrumas būtų svarbiausi naujojo generalinio prokuroro uždaviniai, sako pretendentė į šias pareigas Panevėžio apygardos prokuratūros vadovė Nida Grunskienė.

Antradienį jos kandidatūrą Seimui pristatė prezidento vyriausioji patarėja teisės klausimais Jūratė Šovienė. „Jei jūsų pritarimu tapčiau generaline prokurore, mano pirmoji ir svarbiausioji užduotis būtų sustiprinti prokuroro profesijos prestižą visų pirma pačioje prokuratūros bendruomenėje, todėl tobulinčiau prokurorų skatinimo ir jų atsakomybės vystymo sistemą, siekčiau užtikrinti, kad prokuroro kvalifikacija per atestaciją būtų vertinama išimtinai pagal jo atliktus realius darbus, jų kokybę“, – sakė pretendentė į generalinius prokurorus.

Anot jos, taip pat būtina užtikrinti skaidrią prokurorų atrankos į vadovaujamas pareigas procedūrą. N. Grunskienė minėjo, kad vadovaudama Generalinei prokuratūrai siektų sukurti sisteminį vidaus tvarkos ir rizikos vertinimą – tai padėtų sumažinti profesinio aplaidumo, etikos pažeidimų ar net nusikalstamos veikos galimybes institucijos viduje. „Skaidrumas yra antrasis iššūkis, kuris, manau, laukia generalinio prokuroro“, – sakė kandidatė.

Ji tvirtino, kad didesnio skaidrumo reikia tiek institucijos viduje, kai kalbama apie prokurorų veiklos vertinimą ir atrankas, tiek bendraujant su visuomene, kai kalbama apie rezonansinius nusikaltimus bei kitus Lietuvos piliečius dominančius klausimus. N. Grunskienės teigimu, prokuratūrai būtinas ir daug aktyvesnis tarpinstitucinis bendradarbiavimas tiek su visomis ikiteisminio tyrimo įstaigomis, teismais, tiek su Seimu bei Teisingumo ministerija. Kandidatė tvirtino apie prokurorų darbo krūvius ir jiems tenkančią atsakomybę žinanti ne iš pasakojimų. 

N. Grunskienė Panevėžio apygardos prokuratūrai vadovauja nuo 2013 metų, ji turi 28 metų darbo prokurore patirtį, iš jų daugiau nei dešimt metų – Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų skyriuje. Karjerą N. Grunskienė pradėjo 1992 metais Kupiškio rajono apylinkės prokuratūroje, 1998 metais perėjo į Panevėžio apygardos prokuratūrą ir čia kilo karjeros laiptais. Teisininkės išsilavinimą ji įgijo Vilniaus universiteto Teisės fakultete.

Prezidentas Gitanas Nausėda siūlo N. Grunskienę skirti vietoj kadenciją gruodžio 29 dieną baigiančio Evaldo Pašilio. Pasak Prezidentūros, prokurorė dalyvavo tiriant ne vieną rezonansinę bylą, palaikė valstybės kaltinimus teisiant organizuotas nusikalstamas grupuotes, vėliau specializavosi prekybos žmonėmis bylose.

Pagal Konstituciją, generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu. Balsuoti dėl pritarimo Seimas planuoja ketvirtadienį.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 15 14:46
Spausdinti