Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Juodkalnijoje prabilta apie rusų rengtą perversmą
BNS
(AP nuotr.).

Vienas Juodkalnijos prokuroras sekmadienį pareiškė, kad „Rusijos valstybės subjektai“ yra susiję su mėginimu per spalį vykusius rinkimus surengti perversmą, turėjusį užkirsti kelią šios Balkanų šalies įstojimui į NATO.

Juodkalnijos policija prieš spalio 16 dieną vykusį balsavimą suėmė grupę Serbijos piliečių, taip pat ieško dviejų Rusijos piliečių dėl numanomo sąmokslo užimti parlamentą ir nužudyti buvusį ministrą pirmininką Milo Džiukanovičių (nuotraukoje). Juodkalnijos institucijos anksčiau teigė, kad sąmokslą organizavo „rusų nacionalistai“, bet specialusis prokuroras Milivojė Katničius sekmadienio vakarą žengė dar toliau ir iškėlė prielaidą, kad su šiais įvykiais susijusi Rusijos valdžia. „Anksčiau turėjome įrodymų, kad (su sąmokslu) susijusios rusų nacionalistų struktūros, bet dabar – ir (įrodymų), kad tam tikru lygiu buvo įsitraukę Rusijos valstybės subjektai“, – vietos žiniasklaidai sakė M. Katničius. „Rusijos valstybės organai privalo ištirti, kurie subjektai yra susiję ir pradėti šių veiksmų baudžiamąjį tyrimą“, – pridūrė jis. Didžiosios Britanijos laikraštis „The Sunday Telegraph“ sekmadienį pranešė, kad aukšto rango britų pareigūnai irgi įsitikinę, kad su numanomu mėginimu surengti perversmą susijusios Rusijos institucijos. M. Katničius sakė, kad „draugiškų Europos šalių, įskaitant Jungtines Valstijas ir Didžiąją Britaniją, žvalgybos tarnybos“ padėjo atlikti tyrimą Juodkalnijoje, turinčioje artimiausiu laiku tapti NATO nare. Pasak prokuroro, pagrindinis liudininkas – serbų nacionalistas Aleksandras Sindželičius – buvo pakviestas į Maskvą „Rusijos karinių struktūrų“ nario Eduardo Sismakovo, kad gautų leidimą surengti minėtą misiją.
E. Sismakovas, naudojęsis Širakovo slapyvardžiu, „paprašė jo užbėgti įvykiams už akių, kad Juodkalnija neįstotų į NATO.
E. Sismakovas, naudojęsis Širakovo slapyvardžiu, „paprašė jo užbėgti įvykiams už akių, kad Juodkalnija neįstotų į NATO. Tai yra vienintelis šių struktūrų motyvas“,– teigia M.Katničius. Juodkalnijos prokurorai įtaria 25 asmenis, daugiausiai serbus, ryšiais su numanomu perversmu, ir paskelbė dviejų rusų, įskaitant E. Sismakovo, paiešką. Pastarasis laikomas pagrindiniu sąmokslo organizatoriumi.

Kaltinimai deputatams

Praeitą savaitę trims Serbijos piliečiams skirta po penkis mėnesius įkalinimo, kai jie prisipažino „įkūrę nusikalstamą organizaciją“, turėjusią organizuoti valdžios užgrobimą. Tarp įtariamųjų – du įtakingi prorusiški įstatymų leidėjai iš opozicinio Demokratinio fronto (DF): Andrija Mandičius ir Milanas Kneževičius. Praeitą savaitę buvo panaikinta jų teisinė neliečiamybė, kad deputatams galėtų būti pateikti įtarimai ir kad juos būtų galima areštuoti. Tačiau tuojau po šio balsavimo parlamente Juodkalnijos vyriausiasis prokuroras paskelbė teisiškai privalomą nurodymą, kad deputatai būtų palikti laisvėje. DF griežtai nusistačiusi prieš Juodkalnijos pastangas įstoti į NATO, bet neigia esantis kaip nors susijęs su mėginimu surengti perversmą. Partija tvirtina, kad šie kaltinimai yra sufabrikuoti vyriausybės. Veiksmų, kuriuos Juodkalnijos pareigūnai vadina teroro atakos planu, organizatoriai neturėjo jokių ginklų, bet M. Katničius teigė, kad jiems skirta ginklų siunta buvo sunaikinta Kosove. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 02 20 10:46
Spausdinti