Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KORONAVIRUSAS
Ispanijoje koronaviruso epidemija „artėja prie piko“, teigia Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas
BNS

Ispanijoje koronavirusu užsikrėtusių žmonių mirčių skaičius šeštadienį peržengė 5,6 tūkst., per parą mirus rekordiškai daug pacientų, bet specialistai prognozuoja, kad epidemija jau atrodo artėjanti prie piko.

Šeštadienį buvo paskelbta, kad per pastarąją parą mirė net 832 žmonės, kuriems nustatytas susirgimas COVID-19, o bendras aukų skaičius išaugo iki 5 690.

Nors naujausi duomenys rodo, kad per parą nustatyta daugiau kaip 8 000 naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų, o bendras jų skaičius išaugo iki daugiau kaip 72 tūkst., ligos plitimas atrodo lėtėjantis, tad pareigūnai sako, kad epidemija artėja prie savo kulminacijos.

Užsikrėtimo atvejų „gausėjimas pamažu lėtėja arba stabilizuojasi“, – sakė Sveikatos apsaugos ministerijos krizių koordinatorius Fernando Simonas. Pasak jo, duomenys rodo, kad epidemija yra „labai, labai arti“ savo piko.

Staigiai pagausėjus užsikrėtusiųjų sveikatos apsaugos sistema priartėjo prie griūties ribos. Ypač didelį nerimą kelia vietų intensyviosios terapijos skyriuose stygius, sakė F. Simonas.

„Tebeturime didelę problemą dėl mūsų intensyviosios terapijos skyrių užpildymo“, – aiškino pareigūnas. Jis pridūrė, kad giliausia krizė gali pasireikšti ateinančios savaitės pabaigoje.

„Šiandien užsikrečiantys pacientams reikės lovų... po 7–10 dienų“, – atkreipė dėmesį F. Simonas. Pasak jo, tikėtina, kad didžiausia apkrova intensyviausios terapijos skyriams tikriausiai pasireikš vėliau nei naujų užsikrėtimo atvejų pikas ir kad šis laikotarpis gali trukti ilgiau kaip savaitę.

„Mums iš tikrųjų reikia staigesnio [užsikrėtimo atvejų] sumažėjimo... kad nepasiektume šios perpildymo krizės“, – sakė koordinatorius.

Ispanija kovo 14 paskelbė karantiną, bet nustatomų naujų užsikrėtimo atvejų skaičiai toliau augo ir neraminančiai gausėjo infekuotų sveikatos apsaugos darbuotojų.

Nors statistika nebuvo atnaujinta nuo penktadienio, kai COVID-19 infekcija buvo nustatyta 9 444 medicinos darbuotojams, F. Simonas sakė, kad šis skaičius yra „didesnis negu daugumoje kitų paveiktų šalių“ ir kad beveik 9 proc. susirgusių medikų prireikė hospitalizuoti.

Griežtinami suvaržymai

Premjeras Pedro Sanchezas šeštadienį paskelbė, kad dėl koronaviruso pandemijos šalyje dviem savaitėms stabdoma visa „nebūtina“ ekonominė veikla.

„Visi nebūtinos ekonominės veiklos darbuotojai privalo dvi savaites likti namuose“, – sakė jis, skelbdamas panašias priemones, kokios jau anksčiau buvo įvestos Italijoje.

Naujoji tvarka įsigalios nuo pirmadienio.

Ispanija jau baigia antrą karantino savaitę, per kurią buvo uždaryta dauguma parduotuvių, bet darbuotojams tebebuvo leidžiama vykti į biurus ir gamyklas, jeigu jie negali dirbti iš namų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 28 21:48
Spausdinti