Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Ispanijoje karšta: artėja Katalonijos referendumo dėl nepriklausomybės diena
BNS
Katalonijos regiono vyriausybė surengė mitingą Konstituciniam teismui paskelbus, kad planuojamas referendumas dėl nepriklausomybės yra atikonstitucinis. (AP nuotr.).

Ispanijos civilinės gvardijos (policijos) pareigūnai trečiadienį surengė kratas keliose Katalonijos regioninės vyriausybės būstinėse Barselonoje ir suėmė tuziną asmenų. Ši operacija, surengta likus dešimčiai dienų iki Katalonijos lyderių pažadėto referendumo dėl regiono nepriklausomybės, mieste išprovokavo protestus.

Nors Madridas uždraudė šį balsavimą, o teismas tokius užmojus pripažino neteisėtais, katalonų lyderiai tęsia pasiruošimus plebiscitui. Pareigūnai per reidą sulaikė Katalonijos viceprezidento Oriolio Junqueraso padėjėją Josepą Marią Jove ir dar 11 kitų asmenų, nurodė policija ir Katalonijos vyriausybė. Padėjėjo arešto priežastis kol kas nėra aiški, bet Madrido centrinė vyriausybė buvo perspėjusi, kad pareigūnams, padedantiems organizuoti minėtą referendumą, gresia baudžiamoji atsakomybė.
Madrido centrinė vyriausybė buvo perspėjusi, kad pareigūnams, padedantiems organizuoti minėtą referendumą, gresia baudžiamoji atsakomybė.
Keli šimtai protestuotojų blokavo Barselonos centrinę gatvę - Gran Via - netoli O.Jove biuro. Jie skandavo „Nepriklausomybė“ ir „Mes balsuosime“. Policija atliko kratas Katalonijos vyriausybės ryšių su užsieniu biuruose ir prezidentūroje, taip pat O.Jove vadovaujamame ekonomikos reikalų biure, sakė vienas regiono vyriausybės atstovas. Atėmė referendumo dokumentus Ankstesnę dieną policija paėmė su referendumu susijusių dokumentų per reidą privačioje siuntų tarnyboje „Unipost“ Terasos mieste netoli Barselonos. Policija nurodė konfiskavusi daugiau kaip 45 tūkst. pranešimų, kuriuos planuota išsiuntinėti katalonams, dirbsiantiems referendumo balsavietėse. Taigi, šių pranešimų negaus 80 proc. darbuotojų, reikalingų tinkamam balsaviečių darbui. Policininkai susistumdė su dešimtimis atsiskyrimo šalininkų, susirinkusių prie „Unipost“ biuro ir mėginusių neleisti pareigūnams patekti į pastatą. Protestuotojai dėjo gėles ant policijos automobilių ir sėdėjo gatvėje, blokuodami prieigą prieš siuntų tarnybos. Ispanijos autonominės Katalonijos srities lyderis po visų šių įvykių, kuriais siekiama užkirsti kelią surengti referendumą dėl nepriklausomybės, apkaltino Madridą įvedus regione „de facto nepaprastąją padėtį“. Regiono vadovas Carlesas Puigdemont'as taip pat sakė, kad Ispanijos valstybė „de facto suspendavo Katalonijos savivaldą“, be kita ko, sugriežtindama regiono finansų kontrolę. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama. 
2017 09 20 18:55
Spausdinti