Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Iš pareigų traukiasi žemės ūkio ministras Bronius Markauskas
BNS
Edvardo Blaževič nuotr.

Dėl šeimos ūkininkavimo aplinkybių pastaruoju metu kritikos sulaukęs žemės ūkio ministras Bronius Markauskas traukiasi iš pareigų, trečiadienį po Vyriausybės posėdžio pranešė premjeras Saulius Skvernelis.

„Ministras mane šiandien informavo apsvarstęs visas aplinkybes apie sprendimą trauktis iš pareigų, ministro sprendimą gerbiu“, - žurnalistams trečiadienį sakė Vyriausybės vadovas.

Premjeras tuo pačiu pabrėžė, jog ministras B.Markauskas nėra niekuo kaltinimas teisėsaugos institucijų, bet jam keliami aukštesni reikalavimai, nei paprastam ūkininkui.

S. Skvernelis sako, kad sprendimą atleisti B.Markauską D. Grybauskaitei pateiks kitą savaitę, nurodydamas ir jo atleidimo datą.

B. Markauskui atsistatydinant iš Vyriausybės valdančioji valstiečių ir žaliųjų sąjunga neteko vieno iš dviejų turėtų partijos atstovų Vyriausybėje. Šiai politinei jėgai be B. Markausko dar priklauso ūkio ministras Virginijus Sinkevičius, kiti ministrai – nepartiniai.

Premjeras Saulius Skvernelis išvakarėse buvo žadėjęs, kad sprendimą dėl ministro priims trečiadienį. Pats ministras dar antradienį teigė nematąs pagrindo trauktis, nes padarė tik mažareikšmį nusižengimą.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), atsakydama į konservatorių paklausimą, antradienį nurodė, kad B. Markausko ar jo motinos ūkininkės Sofijos Markauskienės veikloje nėra nustatyta nusikalstamos veikos požymių, tačiau galėjo būti neteisingai deklaruoti pasėliai siekiant gauti ES išmokas. Ministro šeimos deklaravimo aplinkybes dar tiria Nacionalinė mokėjimo agentūra.

B. Markauskas kritikos sulaukė naujienų portalui 15min.lt paskelbus, kad jo šeima dirbo svetimą žemę be savininkų leidimo bei už tai gavo ES išmokas. B. Markauskas teigia turėjęs žodinius savininkų sutikimus.

Ministrą atsistatydinti paragino prezidentė Dalia Grybauskaitė. Seimo opozicija antradienį surinko reikiamus 29 parašus ministro interpeliacijai inicijuoti.

B. Markauskas – trečiasis Sauliaus Skvernelio vadovaujamos Vyriausybės ministras, per pusantrų darbo metų pasitraukęs iš pareigų. Pernai rugsėjį iš ūkio ministro pareigų atsistatydino Mindaugas Sinkevičius, nes Socialdemokratų partija paliko valdančiąją koaliciją. Šių metų kovą po prezidentės kritikos atsistatydino teisingumo ministrė Milda Vainiutė. Pamainos jai kol kas nerasta.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2018 04 25 18:19
Spausdinti