Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


Iš Moldovos ir Estijos mįslingai išsiųsti Rusijos diplomatai
BNS
(Pixabay nuotr.).

Po to, kai Barackas Obama praeitų metų pabaigoje išsiuntė trisdešimt penkis Rusijos diplomatus taip atsakydamas į Rusijos kišimąsi į Jungtinių Valstijų prezidento rinkimus, Maskvos diplomatija šiomis dienomis patyrė smūgių ir Europoje.

Penktadienį Estijos užsienio reikalų ministerija paskelbė, jog iš šalies išsiųsti du Rusijos diplomatai. Ministerijos atstovė pareiškė, jog negalinti atskleisti daugiau, nei faktą, jog Rusijos generaliniam konsului Narvoje Dmitrijui Kazionovui ir konsului Andrejui Surgajevui nurodyta palikti šalį. Rusijos užsienio reikalų ministro pirmasis pavaduotojas Vladimiras Titovas pavadino rusų diplomatų išsiuntimą iš Estijos provokacija ir pareiškė, kad jo šalis atsakys į šiuos veiksmus tokiu pat žingsniu. „Tai yra nedraugiškas ir priežasties neturintis veiksmas, kuris nebus taip ir paliktas“, –  Vladimirą Titovą citavo TASS naujienų agentūra.
„Tai yra nedraugiškas ir priežasties neturintis veiksmas, kuris nebus taip ir paliktas“, –  Vladimirą Titovą citavo TASS naujienų agentūra.
Šią gegužę, Estijos teismas buvo skyręs penkerius metus kalėjimo Rusijos piliečiui už šnipinėjimą Rusijos pagrindiniam užsienio žvalgybos armijos daliniui. Rusijos diplomatijai tai ne pirmas skandalas – šį pirmadienį penki Rusijos diplomatai buvo išmesti ir iš Moldovos. Kaip ir Estijoje, nebuvo nurodyta dėl ko. Nors viešai rusų diplomatų pavardės neatskleidžiamos, kovą pasirodė pranešimų, kad Rusijos ambasados karo atašė patarėjas Aleksandras Grudinas iš buvusio Moldovos įstatymų leidėjo Jurijaus Bolbočano gavo slaptos informacijos. Kai kovą pasirodė vaizdo įrašas iš J.Bolbočano ir A.Grudino susitikimo, įstatymų leidėjas buvo suimtas ir apkaltintas valstybės išdavyste. Šiuo užsienio reikalų ministerijos žingsniu ypač piktinosi Maskvos remiamas Moldovos prezidentas Igoris Dodonas: „Greičiausiai tai buvo padaryta Vakarų paliepimu, gal net iš už anapus vandenyno, tų, kuriems nepatinka, jog konstruktyvus ir efektyvus dialogas buvo užmegztas tarp Moldovos ir Rusijos“. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 05 31 16:45
Spausdinti