Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KARANTINAS
I. Šimonytė: išėjimo iš karantino planas gali būti ir griežtinamas, ir švelninamas
BNS
Fotobankas
I. Šimonytė.

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Vyriausybės trečiadienį patvirtintas laipsniško karantino ribojimų švelninimo planas gali būti keičiamas „ir į vieną, ir į kitą pusę“.

Ministrų kabineto pasitarime I. Šimonytė kalbėjo, kad planas patvirtintas darant prielaidą, jog situacija gerėja ir ši tendencija išsilaikys, tačiau negalima atmesti ir situacijos blogėjimo scenarijaus.

„Manau, reikėtų papildyti planą eigoje, diskutuojant, apsitariant, kokių gali reikėti priešingų sprendimų, jeigu situacija, neduok Dieve, imtų prastėti. Gali būti peržiūrėjimas ir į kitą pusę“, – sakė premjerė.

I. Šimonytė atkreipė dėmesį į kai kurias kitas valstybes, kur atlaisvinus karantiną epidemiologinė situacija ėmė blogėti.

„Niekas to nelinki, bet negalime kažkaip tikėtis, kad Lietuva yra tiek ypatinga šalis, kad joje negali taip atsitikti, kas atsitinka kitur“, – sakė ji.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pabrėžė, kad planas „neveiks automatiškai“, bus peržiūrimas kiekvieną savaitę ir galės būti koreguojamas.

Ministro teigimu, planas numato galimybes taikyti priemones tiek nacionaliniu, tiek savivaldos lygmeniu, tačiau visus sprendimus priims tik Vyriausybė.

Anot jo, su atlaisvinimais bus imamasi papildomų priemonių: profilaktinio testavimo, sugriežtintų saugumo reikalavimų.

„Tai reiškia, kad ši lentelė neveiks automatiškai, kiekvienu atveju mes turėsime susitarti Vyriausybėje, priimti konkrečius sprendimus, juose numatyti galbūt kažkokių konkrečių papildomų detalių, visa tai lydės operacijų vadovo dar detalesni išaiškinimai dėl konkrečių priemonių“, – tvirtino A. Dulkys.

„Akcentuojamės ne į datas, bet į konkrečių rodiklių pasiekimą“, – pridūrė jis.

Vyriausybės trečiadienį patvirtiname karantino atlaisvinimo planą švelninimai siejami su keturiais sergamumo scenarijais, nuo prasčiausių rodiklių iki geriausių. 

Gerėjant sergamumo rodikliams, pirmiausia svarstoma leisti atnaujinti ne maisto prekių parduotuvių veiklą, dalį lauko prekybos, grožio paslaugas, vėliau numatyta leisti grįžti į mokyklas daliai pradinukų ir abiturientų. Judėjimo tarp savivaldybių ribojimus numatyta panaikinti paskiausiai. 

Dokumente akcentuojama, jog suvaržymai, net ir pasiekus konkrečius sergamumo rodiklius, atlaisvinami tik jei sektoriuje atliekamas asmenų testavimas ir užtikrinami operacijų vadovo nustatyti reikalavimai dėl saugumo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 02 10 14:46
Spausdinti