Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


RUSIJA IR VOKIETIJA
I. Šimonytė: A. Merkel susirūpinimas suprantamas, bet nenuostabu, kad panaudotas propagandai
BNS
Scanpix
A. Merkel.

Premjerė Ingrida Šimonytė sako suprantanti Vokietijos kanclerės Angelos Merkel susirūpinimą situacija prie rytinės Europos Sąjungos (ES) sienos, tačiau jos nestebina, kad skambutis Aliaksandrui Lukašenkai buvo panaudotas propagandai.

„Manęs nestebina, kad Vokietijos kanclerei rūpi situacija prie rytinės Europos Sąjungos sienos, juolab, kad didžioji dalis žmonių, kurie ten yra susikaupę, arba tų, kurie atvyksta į Minską ketindami nelegaliai kirsti ES sieną, net neslepia, kad jų galutinis tikslas yra Vokietija, todėl susirūpinimas šia situacija labai suprantamas ir aiškus“, – antradienį žurnalistams Seime sakė I. Šimonytė.

Atsakydama į klausimą, ar Vokietijos kanclerės skambutis Baltarusijos režimo vadovui A. Lukašenkai nelegitimuoja jo kaip prezidento, I. Šimonytė taip pat teigė, kad „daug dalykų režimai Rytuose daro dėl to, kad būtų patvirtintas jų vadinamasis reikšmingumas ir svarbumas sprendžiant pasaulio klausimus“.

„Nenuostabu, kad šis pokalbis Baltarusijos valdžios propagandistų buvo tiems tikslams ir panaudotas“, – reziumavo premjerė.

Pirmadienio vakarą pranešta, kad autoritarinis Baltarusijos prezidentas A. Lukašenka ir Vokietijos kanclerė A. Merkel surengė telefonines derybas dėl nelegalių migrantų Baltarusijos pasienyje su Lenkija, Lietuva ir Latvija, aptarti šios krizės sprendimo būdai.

Tūkstančiai migrantų pastaraisiais mėnesiais bando patekti į ES nares Lenkiją, Lietuvą ir Latviją per Baltarusijos sieną. Praėjusią savaitę įtampa pasienyje smarkiai išaugo, nes pasienyje susitelkė keli tūkstančiai migrantų. Jie vis bando pralaužti sienos užkardas.

Briuselis ir Lietuvos Vyriausybė kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tokius veiksmus hibridine agresija keršijant už ankstesnes Bloko sankcijas Baltarusijai dėl represijų prieš opoziciją po pernai įvykusių prezidento rinkimų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 16 11:47
Spausdinti