Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ŠILUMA
Gyvensime jaukiau: didmiesčiuose pradedamas šildymo sezonas
BNS
Fotobankas
Šildymo sezono pradžia.

Lietuvos didžiuosiuose miestuose prasideda šildymo sezonas, žadantis būti pigiausiu pastaraisiais metais. Tačiau sąskaitos priklausys ir nuo oro sąlygų, ir nuo būsto būklės. 

Vilniaus savivaldybė pranešė, kad šildymas sostinėje įjungiamas nuo ketvirtadienio. Vicemeras Valdas Benkunskas BNS teigė, iš pradžių numatoma jį įjungti ugdymo ir gydymo įstaigose, o nuo penktadienio – ir gyventojams. „Per penkias dienas visame Vilniuje turėtų radiatoriai pradėti šilti“, – sakė V. Benkunskas. 

Kaunui šilumą tiekianti „Kauno energija“ pranešė, kad savivaldybė šildymo sezoną paskelbė nuo ketvirtadienio. Klaipėdos savivaldybės teigimu, trečiadienį pradėtos šildyti biudžetinės ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo įstaigos, o kiti pastatai bus šildomi nuo ketvirtadienio.

Šiauliams centralizuotai šilumą tiekianti „Šiaulių energija“ informavo, jog miesto švietimo ir globos įstaigoms šiluma turi būti pradėta tiekti ne vėliau kaip iki trečiadienio, visiems kitiems vartotojams – ne vėliau kaip iki penktadienio. Panevėžio miesto savivaldybė šildymo sezoną paskelbė trečiadienį. 

Rekordiškai mažos šildymo kainos, bet nebūtinai mažos sąskaitos

Sostinės savivaldybė pažymi, kad šildymo kainos spalį, palyginti su pernai spaliu, mažėja penktadaliu, o „tokios žemos šilumos kainos šildymo sezonu sostinėje nebuvo per visą dešimtmetį“. Tiesa, atkreipiamas dėmesys, kad rekordiškai žema šilumos kilovatvalandės kaina dar nereiškia, jog centralizuoto šildymo vartotojai gaus mažas sąskaitas.

„Jeigu gyvenamasis namas yra nesandarus, šilumos punktas nerenovuotas, patiriami dideli šilumos nuostoliai“, – teigiama pranešime. Kauno miesto savivaldybė anksčiau spalį paskelbė, kad šį šildymo sezoną kauniečiai, Kauno rajono ir Jurbarko gyventojai pasitiks „žemiausia šilumos kaina spalį per pastaruosius 23 metus.“

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkė Inga Žilienė sako, kad šiluma per aštuonerius metus atpigo maždaug perpus: „Lietuvos gyventojai turės pačią mažiausią kainą nuo 2012 metų (...) Vidutinė šilumos kaina per aštuonerius metus sumažėjo 53 proc.“, – BNS sakė I. Žilienė. 

Spalį mažiausiai už šilumą mokės Pravieniškių pataisos namų katilinės vartotojai (2,61 cento už kWh su PVM), o daugiausiai – „Litesko“ filialo „Biržų šiluma“ vartotojai (8,29 cento). Kauno vartotojams šiluma spalį, palyginti su pernai spaliu, turėtų pigti 27,5 proc. iki 2,92 cento, Vilniuje – 20,4 proc. iki 3,4 cento, Klaipėdoje – 13,7 proc. iki 3,84 cento, Panevėžyje – 11,1 proc. iki 4,49 cento, o Šiauliuose – 0,5 proc. iki 3,89 cento.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 15 08:53
Spausdinti