Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


LENGVATOS
G. Skaistė: siūloma laikinai taikyti nulinį PVM šildymui
BNS
BNS foto
G. Skaistė.

Šį šildymo sezoną rekordiškai išaugus sąskaitoms už šilumos energiją Vyriausybė siūlys gyventojams laikinai taikyti nulinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą šildymui, antradienį pranešė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Tai valstybės biudžetui kainuos apie 23 mln. eurų.

„PVM lengvata, kai dabar taikoma 9 proc. lengvatinis tarifas, jis būtų kompensuojamas iš valstybės biudžeto ir gyventojams sumažintas iki nulio. Tai reiškia, kad gyventojai PVM mokesčio šį šildymo sezoną už centralizuotai tiekiamą šilumą nemokėtų“, – spaudos konferencijoje sakė ministrė.

Pasak jos, lengvata galiotų nuo sausio 1 dienos iki balandžio pabaigos, kai baigsis šildymo sezonas.

Dabar šildymui taikomas 9 proc. PVM tarifas.

Ministrė taip pat pabrėžė, kad Vyriausybė jau ėmėsi priemonių švelninant infliacijos įtaką gyventojams.

„Tvirtinant 2022 metų biudžetą buvo numatyta gyventojų pajamų didinimui daugiau nei 1mlrd. eurų, buvo priimti sprendimai tiek dėl minimalaus mėnesinio atlyginimo didinimo 13,5 proc., neapmokestinimo pajamų dydžio didinimo 15 proc., taip pat pensijų papildomas indeksavimas, kas reiškia, kad pensijos auga apie 12 proc. ir daugiau“, – sakė ministrė.

„Taip pat valstybės biudžete buvo numatytos papildomos išlaidos šildymo kompensacijoms, praplėstos jų gavėjų ratas, tai pat (...) Vyriausybė pasiūlė pirmąjį energijos kainų stabilizavimo paketą, kuriame buvo sprendimai pasiūlyti dėl dujų pirkimo modelio, „Ignitis“ galimybės išdėlioti dujų kainų augimą per penkmetį ir buvo numatyta, jog elektros rinkos liberalizavimo antras etapas bus atidėtas pusmečiui“, – pridūrė ji.

Pasak G. Skaistės, dujų kainų kilimas buitiniams vartotojams, neperkantiems centralizuotos šilumos, buvo išdėstytas per penkmetį, tuo metu centralizuotai šilumai tokios galimybės nėra, nes kiekviena savivaldybė turi savo šilumos tiekėją.

„Jiems visiems vienodai sąlygų pritaikyti nėra įmanoma. Matome, kad atskirose savivaldybėse, kaip Vilniaus, kur dujų dedamoji visoje kuro struktūroje yra itin didelė, kainos išaugo neproporcingai daugiau nei kituose Lietuvos miestuose, todėl siekiant padėti amortizuoti šilumos kainų šuolį, Vyriausybė siūlo tokius sprendimus“, – sakė G. Skaistė.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 01 11:19
Spausdinti