Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


SEIMAS
G. Landsbergis: naujai koalicijai bus keliami aukščiausi politinės etikos standartai
BNS
Fotobankas
G. Landsbergis.

 Naujajai centro-dešinės koalicijai bus keliami aukščiausi skaidrumo ir politinės etikos standartai, sakė didžiausios koalicijos konservatorių partijos lyderis.

„Prezidiumas patvirtino principus, kurie turėtų atsispindėti būsimoje koalicinėje sutartyje“, – po Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumo posėdžio trečiadienį Seime žurnalistams sakė Gabrielius Landsbergis.

Anot jo, šie principai – skaidrumas ir aukščiausi politinės etikos standartai.

„Tikrai turėjome nemažai pastabų dabartinei Vyriausybei būtent dėl šių aspektų ir manome, kad norint parodyti skirtumą, kitokią Vyriausybę, pirmiausia turi tai atsispindėti“, – sakė G. Landsbergis.

TS-LKD prezidiumo nutarime rašoma, kad „moralinius ir etinius kriterijus savo veiklai kelsime tolygiai teisiniams, suprasdami, kad politinės atsakomybės prisiėmimui pakanka ir moralinių priežasčių“.

Kalbėdamas apie pirmuosius būsimus darbus G. Landsbergis minėjo koronaviruso suvaldymą, būtinybę peržiūrėti dabartinės Vyriausybės priimtą Ateities ekonomikos DNR planą, nacionalinio švietimo susitarimo pasirašymą, socialiai pažeidžiamiausių visuomenės grupių įgalinimą, visų būtinų sveikatos paslaugų užtikrinimą, visišką Astravo atominės elektrinės blokavimą, kt.

Pasak konservatorių lyderio, principinė vidaus ir užsienio politikos nuostata bus demokratinių vertybių, žodžio laisvės, teisės viršenybės laikymasis.

„Aktyviai pasisakysime prieš bet kokius žmogaus teisių bei demokratinių laisvių pažeidimus ir ginsime kovojančius už laisvę visame pasaulyje – nuo Baltarusijos iki Taivano“, – tvirtino jis.

Teisėkūroje konservatoriai žada laikytis rinkimų programoje skelbto „mažiau yra daugiau“ principo.

„Teisės aktai bus kuriami neskubotai, prioritetą teikiant kokybei, o ne kiekybei, didžiausią dėmesį skiriant poveikio vertinimui ir projektų aptarimui su visuomenės grupėmis bei įtraukiant ekspertus“, – rašoma prezidiumo sprendime.

Tarp TS-LKD principų, kuriais žadama vadovautis, – pagarba konstitucinėms žiniasklaidos teisėms gauti ir skleisti informaciją.

„Šis principas, kurio trūkumą mes kritikavome, turi būti grąžintas, išsaugotas, apgintas ir jo turi būti laikomasi būsimojoje Vyriausybėje“, – sakė G. Landsbergis.

Ketvirtadienį būsimąją valdančiąją koaliciją buriančios partijos ketina kandidatei į premjeres Ingridai Šimonytei pateikti savo siūlymus koalicijos sutarčiai.

Ji vylėsi, kad konservatoriai, liberalai ir Laisvės partija maždaug per pora savaičių sutars ir dėl būsimojo Ministrų kabineto.

„Manau, kad jeigu mes susitarsime dėl koalicijos principų, tai turbūt galėsime ir susitarti gana greitai, kas galėtų tuos principus ir tuos darbus įgyvendinti, tai yra dėl personalinės sudėties“, – teigė ji.

„Norėčiau tikėti, kad anksčiau negu Seimas pradės dirbti, mes jau tikrai galėsime įvardyti visus žmones, kurie galėtų pretenduoti į vieną ar kitą poziciją“, – I. Šimonytė trečiadienį sakė žurnalistams.

Pasak kandidatės į premjeres, ministrų kandidatūrų pasirinkimą lems asmens kompetencija.

„Aš neturiu išankstinės nuostatos užimti paštą, telegrafą. Mano derybinė pozicija – kokios kompetencijos kandidatą gali pasiūlyti“, – teigė ji, turėdama galvoje, kad TS-LKD neturi nusistačiusi konkrečių ministerijų, kurioms norėtų vadovauti.

I. Šimonytė taip pat tvirtino, kad nebūtinai Sveikatos apsaugos ministerijai turėtų vadovauti medikas, Švietimo, mokslo ir sporto – pedagogas.

„(Sveikatos apsaugos ministerijoje – BNS) tikėčiausi žmogaus, kuris gali šitoje sudėtingoje situacijoje turėti visuomenės pasitikėjimą dėl jo priimtų sprendimų. Medikas nėra privalomas reikalavimas sveikatos apsaugos ministrui, lygiai kaip artojas nėra privalomas reikalavimas žemės ūkio ministrui ar pedagogas nėra privalomas reikalavimas švietimo ir mokslo ministrui“, – sakė ji.

Po sekmadienį pasibaigusių Seimo rinkimų TS-LKD, Liberalų sąjūdis ir Laisvės sąjunga paskelbė bursiančios centro-dešinės koaliciją. Naujajame parlamente šios partijos turėtų turėti ne mažiau kaip 74 balsus iš 141.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 28 17:15
Spausdinti