Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


VIDURIO RYTAI
G. Landsbergis: derybos su kitomis šalimis dėl afganų vertėjų atgabenimo – sudėtingos
BNS
Fotobankas
G. Landsbergis.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad derybos su kitomis šalimis dėl Lietuvos kariams talkinusių vertėjų atgabenimo yra sudėtingos, tačiau sprendimo būdų ieškoma.

„Esame kreipęsi praktiškai į visas valstybes, kurios turi skrydžius į Kabulą. Su visais esame kalbėję, na, padėtis yra sudėtinga“, – žurnalistams trečiadienį prieš Vyriausybės posėdį sakė G. Landsbergis.

„Vienas pavyzdys: vakar kalbėjau su Ispanijos užsienio reikalų ministru, sutarėme, kad jie turi atliekamų vietų savo keliuose lėktuvuose, kurie leidžiasi Kabule. Nusileidus, staiga tos vietos pradeda trupėti, jų mažėja“, – pasakojo ministras.

Jis pridūrė, kad Lietuva yra „užmetusi meškeres“ su visais partneriais, kurie turi lėktuvų, kad šie rezervuotų vietas lietuviams padėjusiems afganų vertėjams.

Ministerija savaitės pradžioje pranešė, kad šiuo metu yra apie 100 vertėjų ir jų šeimos narių, kurie galėtų būti atgabenti į Lietuvą. Iš viso šalies kariams talkino 115 vertėjų.

Antradienį LRT laidoje „Dienos tema“ krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas pareiškė, kad buvo parengtas planas, kaip parsigabenti Afganistano vertėjus, tačiau tam sutrukdė spartus Talibano pajėgų atėjimas į Kabulą.

„Dėl pasikeitusių planų galiu pasakyti, kad išties stengėmės. Kai vyko šitas procesas su Afganistano vertėjais, detalių per daug neviešinome, kad nepakenktume pasirengimui ir panašiai. Mūsų pradiniuose planuose turėjo būti skrydis iš Kabulo į Lietuvą rugpjūčio pabaigoje, nes dar nebuvo baigtos visos migracijos procedūros“, – sakė jis.

Ministras aiškino, kad vertėjus planuota skraidinti Lietuvos kariuomenės turimu „Spartanu“ arba pasinaudoti kitomis galimybėmis, kurios tuo metu buvo realios.

A. Anušauskas trečiadienį žurnalistams sakė, kad šiuo metu „Spartanas“ nėra „tas lėktuvas, kuris galėtų atgabenti tokį kiekį žmonių“.

„Reikėtų ir tarpinių nusileidimų, o ne visi tarpiniai nusileidimai yra įmanomi“, – aiškino jis.

Į Lietuvos prezidentą, premjerę, Seimo narius ir krašto apsaugos bei vidaus reikalų ministrus birželio viduryje su prašymu padėti kreipėsi 12 Goro provincijoje Lietuvos kariams padėjusių vertėjų.

Jie teigė 2005–2013 metais talkinę kariams bendraujant su vietiniais, Afganistano tarnybomis, taip pat dalyvavę karinėse operacijoje prieš Talibano kovotojus bei dėl šio bendradarbiavimo sulaukę grasinimų. Anot vertėjų, jų gyvybėms gresia pavojus.

Tuomet užsienio reikalų ministras G. Landsbergis garantavo, kad Lietuvos kariams padėjusiems vertėjams bus suteiktas prieglobstis.

Paskutiniai Lietuvos kariai iš Afganistano grįžo birželio pabaigoje, NATO nusprendus pasitraukti iš šio dvidešimt metų trukusio konflikto.

Savaitgalį Talibanas įžengė į Kabulą – paskutinį neužimtą šalies didmiestį – ir perėmė šalies kontrolę. Iš Afganistano pabėgęs šalies prezidentas Ashrafas Ghani pareiškė, kad sukilėliai laimėjo 20 metų karą.

Talibai žaibiškai užėmė šalies regionus ir provincijų sostines, vyriausybės pajėgoms menkai tesipriešinant be Jungtinių Valstijų karinio palaikymo. Vašingtonas baigia išvesti iš Afganistano paskutines savo pajėgas, kaip numatyta pagal prezidento Joe Bideno planą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 18 14:00
Spausdinti