Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


BALTARUSIŲ PASIENIEČIUS PAKEIS RUSIJOS FSB?
G. Landsbergis apie migrantų krizę: V. Putinas – ne sprendimas, o problema
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
ES Taryba
Gabrielius Landsbergis.

Į Briuselyje vykstančią ES užsienio reikalų tarybą atvykęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis nedviprasmiškai pabrėžė, kad Rusija labai smarkiai susijusi su migrantų krize, kuri dabar vyksta ES ir Baltarusijos pasienyje.

„Vladimiras Putinas kartu su Aliaksandru Lukašenka organizuoja šią krizę – bent politiškai tikrai dėl to nėra jokių abejonių“, – žurnalistams pirmadienį teigė G. Landsbergis.

Kartu jis paneigė kai kurių Europos politikų mintis, kad migrantų krizės neįmanoma išspręsti be V. Putino įsikišimo.

„Mane labai neramina pastebėjimai, kad V. Putinas yra dalis krizės sprendimo. Niekada nemačiau, kad V. Putinas būtų krizės sprendimo dalis, jis yra problemos dalis. Ir tai turi būti labai aiškiai pasakyta“, – pabrėžė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Praėjusią savaitę Vokietijos kanclerė Angela Merkel paskambino V. Putinui ir paprašė jo panaudoti savo įtaką, kad A. Lukašenka sustabdytų neteisėtų migrantų gabenimą prie ES sienų. Rusijos vadovas pasiūlė tiesiai derėtis su Minsku. Tiesa, pirmadienį Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Rusija galėtų tarpininkauti ir jau deda pastangų tarpininkauti sprendžiant ES ir Baltarusijos migracijos krizę. Į klausimą, ar Maskva galėtų padėti spręsti migracijos krizę, D. Peskovas atsakė: „Šiuo atveju tik tarpininkaujant deryboms, kas iš dalies jau vyksta.“

Galime vieną dieną pamatyti, kaip Baltarusijos pasieniečiai bus pakeisti Rusijos FSB pasieniečiais. Tai reikštų tolesnį šalies aneksavimą.

G. Landsbergis pirmadienį taip pat atkreipė dėmesį į neseniai pasirodžiusius pranešimus, kad Rusijos kariuomenė kaupiama prie Ukrainos sienų, bet, pasak ministro, ji dislokuota beveik tokiu pačiu atstumu nuo Ukrainos sienos, kaip ir nuo Baltarusijos.

„Labai tikėtina, kad Ukraina gali būti užpulta, kol mes sprendžiame situaciją prie Lenkijos, Lietuvos ir Latvijos sienos. Bet kartu yra tikimybė, kad Baltarusija taip pat gali užpulta per „labai išaugusį karinį bendradarbiavimą tarp Baltarusijos ir Rusijos“ – tai išties būtų nuolatinis Rusijos kariuomenės dislokavimas Baltarusijos teritorijoje. Abi galimybės įmanomos. (...) Galime vieną dieną pamatyti, kaip Baltarusijos pasieniečiai bus pakeisti Rusijos FSB pasieniečiais. Tai reikštų tolesnį šalies aneksavimą“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Ministro teigimu, ES ir kiti Vakarų sąjungininkai turi aiškiai pasakyti, kad mato Kremliaus veiksmus ir už juos jis gali sulaukti pasekmių: „Todėl signalas turi būti labai aiškus, kad mes tai matome, kad mes žinome, jog Rusijos armija pasienyje, kad mes žinome, jog jie įsitraukę, kad Rusijos specialiosios paskirties daliniai nusileido Baltarusijoje, keli kilometrai nuo Lietuvos sienos.“

Vėliau jis pridūrė, jog Rusija naudoja krizes, kad destabilizuotų ES.

G. Landsbergis dalyvauja Užsienio reikalų taryboje, kurioje, tikėtina, bus sutarta dėl naujų ES sankcijų Baltarusijai. Šios sankcijos Baltarusijai įvedamos už jos vaidmenį kurstant migrantų krizę šalies pasienyje su Lenkija, Lietuva bei Latvija. Ministrai turėtų patvirtinti sankcijas oro vežėjams, kelionių agentūroms ir pareigūnams, susijusiems su migrantų gabenimu į Baltarusiją.

2021 11 15 12:34
Spausdinti