Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


SPECIALIAI IŠ BRIUSELIO
Europos Komisija prof. V. Bumelio laišką gavo – kuria ES vakcinų gamintojų tinklą
Evaldas Labanauskas
Fotobankas
V. Bumelis.

Europos Komisija (EK) gavo gamtos mokslų ir genų inžinerijos mokslinių tyrimų bendrovės „Biotechpharma“ valdybos pirmininko prof. Vlado Bumelio laišką su pasiūlymu prisidėti prie COVID-19 vakcinų gamybos ES. EK kuria vakcinų ir vaistų gamintojų tinklą.

Gali gaminti ir vakcinas, ir vaistus

Prof. V. Bumelis pirmadienį Lietuvos radijui teigė, kad jo įmonė pasiruošusi prisidėti prie COVID-19 vakcinų gamybos. Pasak mokslininko, jie galėtų gaminti RNR tipo vakcinas, kurios naudoja nepavojingus virusus ar nanodaleles. Jis taip pat pažymėjo, kad turi pajėgumus gaminti vaistus nuo koronaviruso monokloninių antikūnų, kurie sugaudo arba užblokuoja virusą, pagrindu. Tiesa, profesorius pridūrė, kad jo įmonė pajėgi gaminti aktyvią medžiagą, bet neturi galimybių išpilstyti ją.

„Aš pats, kadangi esu paprastas Lietuvos Respublikos ir ES pilietis, tai pasirašiau ir nusiunčiau laišką trims Europos komisarams (vienam, kuris atsakingas už vidaus prekybą, kitam – už inovacijas, trečiam – už sveikatos apsaugą), kad galiu padėti. Ar jie ką nors sakys ir atrašys man – nežinau. Pasižiūrėsim, bus įdomu“, – sakė V. Bumelis ir pridūrė, kad laiškus išsiuntė ne per seniausiai.

Europos Komisijoje už vidaus rinką yra atsakingas komisaras Thierry Bretonas, kuris kartu yra ir ES vakcinų problemos „fikseris“; už inovacijas atsakinga komisarė Mariya Gabriel ir už sveikatos apsaugą – Stella Kyriakides.

Praėjusią savaitę premjerė Ingrida Šimonytė su Th. Bretonu aptarė, kaip Lietuva galėtų prisidėti prie ES pastangų plėsti COVID-19 vakcinos gamybą. O dar vasario mėnesį apie Lietuvos galimybes šioje srityje prieš nuotolinį ES lyderių susitikimą IQ kalbėjo prezidento Gitano Nausėdos vyr. patarėjas Simonas Krėpšta.

Laiškus gavo, imasi veiksmų

EK patvirtino IQ, kad V. Bumelio laiškai gauti ir ruošiami atsakymai, todėl nuo tolimesnių komentarų susilaikoma. Vis dėlto EK sveikina iniciatyvas didinti COVID-19 vakcinų gamybos galimybes.

Pasak IQ šaltinių, Komisija jau identifikavo daugiau nei 300 įmonių (gamintojai, tiekėjai ir platintojai), kurios turi galimybes padėti didinti vakcinų gamybos pajėgumus ES ir planuoja artimiausiu metu paleisti veikti „EU-FAB“ projektą.

Tai vieno ar kelių naudotojų, vienos ar kelių technologijų reagavimo į ekstremaliąsias situacijas gamybos pajėgumų tinklas, skirtas vakcinoms ir vaistams gaminti Europos lygmeniu. Šis tinklas yra „HERA inkubatoriaus“ rėmuose. Pastarasis skirtas kovoti su COVID-19 atmainomis ir juo siekiama suburti tyrėjus, biotechnologijų įmones, gamintojus, reguliavimo institucijas ir valdžios institucijas, kad jie vykdytų atmainų stebėseną, keistųsi duomenimis ir bendradarbiautų pritaikant vakcinas.

2021 05 05 11:47
Spausdinti