Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


„NAUJOS KARTOS LIETUVA“
Europos Komisija patvirtino Lietuvos ekonomikos gaivinimo planą
BNS
Scanpix
U. von der Leyen ir G. Nausėda per susitikimą Vilniuje.

Europos Komisija patvirtino Lietuvos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planą, finansuojamą iš europinių lėšų, penktadienį pranešė Vilniuje viešinti komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

„Europos Komisija uždegė žalią šviesą Lietuvos ekonomikos ir atsparumo didinimo planui“, – žurnalistams penktadienį sakė U. von der Leyen bendroje spaudos konferencijoje su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda ir premjere Ingrida Šimonyte.

Anot komisijos pirmininkės, „nėra abejonių“, kad šis planas pakels Lietuvos ekonomiką, kuri taps labiau „novatoriška, ekologiškesnė, tvaresnė ir skaitmeninė“.

I. Šimonytė teigė, kad „šiandien žymime tam tikrą labai svarbaus proceso etapą“. Anot jos, planas yra svarbus šaltinis, tačiau ne vienintelis, nes jis bus greta nacionalinių ir kitų Europos Sąjungos paramos fondų.

„Šias lėšas numatėme platesniame kontekste, derindami su kitais finansiniais šaltiniais, siekdami maksimalios naudos ir maksimalios pridėtinės vertės“, – spaudos konferencijoje sakė I. Šimonytė.

Prezidentas Gitanas Nausėda išreiškė viltį, kad U. von der Leyen vizitas Lietuvoje taps proga startuoti įgyvendinant ekonomikos gaivinimo planą.

„Tikiu, kad jūsų vizitas taps puikia proga startuoti įgyvendinant ekonomikos gaivinimo ir atsparumo planą (...) Tai turėtų įgyvendinti žalios, skaitmenizuotos, inovatyvios stiprios Lietuvos idėją, kurios mes visi, tikiuosi, labai draugiškai ir solidariai siekiame“, – teigė G. Nausėda.

Ekonomikos gaivinimo planą, Vyriausybės pavadintą „Naujos kartos Lietuva“, sudaro 2,2 mlrd. eurų viešųjų investicijų į reformas ir strateginius projektus.

Planas bus finansuojamas iš Europos Sąjungos (ES) Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės, sutartos siekiant padėti bendrijos šalims atsigauti po COVID-19 sukeltos krizės. Pagal šią priemonę lėšos padalinamos visoms bendrijos narėms.

Lietuvos planą sudaro septyni komponentai: atsparus sveikatos sektorius, žalioji pertvarka, skaitmeninė pertvarka, kokybiškas švietimas, inovacijos ir aukštasis mokslas, veiksmingas viešasis sektorius ir socialinė įtrauktis.

Vyriausybė skaičiuoja, kad kiekvienas pagal planą investuotas euras atneš 1,9 euro realaus BVP grąžos.

Apie patvirtintą Lietuvos ekonomikos gaivinimo planą U. von der Leyen pranešė lankydamasi Vilniaus transformatorių pastotėje Trakų Vokėje, kur bus įrengtas vienas iš keturių 50 MW galios ir 50 MWh talpos energijos kaupiklių (baterijų). Kiti trys bus įrengti Alytaus, Šiaulių ir Utenos aikštelėse.

Maždaug 100 mln. eurų vertės 200 MW galios kaupikliai pradžioje bus naudojami momentiniam rezervui užtikrinti, o ateityje balansuos vėjo jėgaines.

Šie įrenginiai bus finansuojami iš ekonomikos gaivinimo plano.

Europos Komisijai patvirtinus planą, per maždaug mėnesį jam turėtų pritarti ES Taryba.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 07 02 18:04
Spausdinti