Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


„BREXITAS“
ES narės gavo „ambicingo“ prekybos susitarimo su Jungtine Karalyste juodraštį
BNS
Europos Parlamentas
Europos Sąjungos vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier.

Europos Sąjungos vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier penktadienį pareiškė išsiuntęs Bendrijos valstybėms narėms „ambicingą“ pirmąjį projektą dokumento, kuris ateityje galėtų virsti naujuoju susitarimu dėl prekybos su Jungtine Karalyste po  „Brexito“.

Jam vedant derybas su Londonu, bloko narės turės apsispręsti, ar, ir kaip, norėtų pakoreguoti M. Barnier siūlymus. Tačiau net jei Briuselio veterano pateiktas dokumentas sulauks europarlamentarų ir 27 šalių pritarimo, tekste tikriausiai bus nuostatų, kurios vargu, ar bus priimtinos Dauningo gatvei.

Projektas, kurio kopiją gavo naujienų agentūra AFP, numato, kad JK smarkiai nenukryps nuo ES valstybinės pagalbos, aplinkos, darbo ir kokybės standartų ir kad prekybą prižiūrės „Specializuotas vienodų sąlygų komitetas“.

„Lygūs suverenai“ 

Tačiau kilus bet kokiam ginčui dėl ES teisės traktavimo, siūlomas arbitražo komitetas turėtų prašyti „Europos Teisingumo Teismo (ETT) priimti sprendimą šiuo klausimu“.

Londonas tvirtina, kad nepasirašys jokio susitarimo, suteikiančio Liuksemburgo teismui jurisdikciją spręsti JK aktualius klausimus. Jei projektas nebus pakeistas, susitarimas taip pat užtikrintų, kad abi šalys „leistų kitos šalies žvejybos laivams žvejoti jos vandenyse“ laikantis sutartų kvotų.

Jei projektas nebus pakeistas, susitarimas taip pat užtikrintų, kad abi šalys „leistų kitos šalies žvejybos laivams žvejoti jos vandenyse“ laikantis sutartų kvotų.

Tačiau JK ministro pirmininko Boriso Johnsono vyriausybė teigia norinti paprasto laisvosios prekybos susitarimo tarp „lygių suverenų“, ir yra pasirengusi paaukoti teisę prekiauti ES rinkoje mainais į laisvę leisti savo įstatymus.

Britanija ne tik atsisako ETT jurisdikcijos, bet ir yra pasirengusi atgauti savo pakrančių žvejybos akvatorijų kontrolę.

Kitą savaitę Londone turėjęs prasidėti tiesioginis ES ir JK derybų ratas dėl koronaviruso pandemijos buvo atšauktas, tačiau abi šalys nori tęsti dialogą.Londonas ir Briuselis taip pat nebyliai stengiasi pirmiausiai paskelbti visavertį susitarimo juodraštį, siekdami perimti iniciatyvą sudėtingose derybose, truksiančiose ne vieną mėnesį.

Londonas ir Briuselis taip pat nebyliai stengiasi pirmiausiai paskelbti visavertį susitarimo juodraštį, siekdami perimti iniciatyvą sudėtingose derybose, truksiančiose ne vieną mėnesį.

„Išsiuntėme EP ir Tarybai susitarimo dėl naujos partnerystės projektą, siekdami pradėti diskusiją“, – tviteryje parašė M. Barnier, turėdamas omeny Europos Parlamentą ir Bendrijos valstybes nares.

„Tai rodo, kad ateityje įmanoma užmegzti ambicingus ir visapusiškus santykius. Turime suteikti sau visas galimybes pasiekti sėkmę“, – pridūrė derybininkas.„Paskelbsime tekstą po mūsų diskusijų, ir tikimės bendradarbiauti su JK“, – pridūrė jis.

„Paskelbsime tekstą po mūsų diskusijų, ir tikimės bendradarbiauti su JK“, – pridūrė jis.

Kai kas Briuselyje nori, kad M. Barnier kuo skubiau išdėstytų Europos viziją apie glaudžius darbo santykius su JK, tačiau kai kurios valstybės narės mano, jog jam vertėtų iš pradžių išklausyti Londono pasiūlymus.

„Skelbti projektą šiame etape nėra įprasta praktika. Tai tik parodys, kad ES ir JK eina skirtingais keliais“, – AFP pareiškė vienas Europos diplomatas.

„Barnier mano, kad taip pademonstruosime savo pranašumą, bet taip nėra. Tai teparodys, kad mūsų siūlymai iš esmės skiriasi nuo to, ką siūlo jie. Jei vis tik nuspręsime [paskelbti projektą], daryti tai anksčiau nei JK nėra itin išmintinga“, – kalbėjo jis.

„Neprotinga“ taktika

JK ir ES nori susitarti dėl tam tikrų naujų prekybos principų iki šių metų pabaigos, kai baigsis po „Brexito“ įsigaliojęs pereinamasis laikotarpis ir nebebus taikomos Bendrijos prekybos taisyklės.

Daugelis verslų abiejose Lamanšo sąsiaurio pusėse nori tęsti artimus ryšius ir laikytis suderintų taisyklių, kad tiekimo grandinės būtų kuo mažiau sutrikdytos.

Tačiau B. Johnsonas tvirtina, jog JK yra pasirengusi sumokėti ekonominę kainą už teisę leisti savo įstatymus, ir pagrasino, kad Londonas greičiau pasitrauks iš derybų nei pritars sutarčiai, kurį būtų labiau įpareigojanti nei ta, kurią ES sudariusi su Kanada.

Tuo metu Briuselio pareigūnai toli gražu nėra įsitikinę, kad įmanoma laiku pasiekti išsamų susitarimą.„Kiekviena šalis nori parodyti savo vidaus auditorijai, kaip ambicingai ji stengiasi pasiekti susitarimą iki šių metų pabaigos“, – teigė minėtas diplomatas.

„Kiekviena šalis nori parodyti savo vidaus auditorijai, kaip ambicingai ji stengiasi pasiekti susitarimą iki šių metų pabaigos“, – teigė minėtas diplomatas.

„Baiminamės, kad tokiu atveju taip pat bus suteikta netikros vilties bendrovėms, o tai būtų neprotinga“, – pridūrė jis, nors ir pripažino, kad jo šalies vyriausybė paremtų Briuselio sprendimą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 13 17:32
Spausdinti