Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


POLITIKA
Eros pabaiga: likviduota „Tvarkos ir teisingumo“ partija, įkurta „Laisvė ir teisingumas"
BNS
Fotobankas
„Laisvės ir teisingumo“ partijos įkūrėjai.

Sostinėje, šalia „Litexpo“ parodų rūmų, šeštadienį delegatų suvažiavime nuspręsta likviduoti partiją „Tvarka ir teisingumas“.

Už tai balsavo 102 iš 111 susirinkusių partijos delegatų, prieš balsavo devyni partijos nariai.

Balsavimas vyko delegatams sėdint savo automobiliuose ir klausantis nurodymų per nustatytą radijo dažnį, o mandatus reikėjo kelti pro langą.

„Aš tikiu, kad tai bus teisingas žingsnis (...) Tikiuosi, kad ateinantieji metais bus geri, bus daug iššūkių“, – šeštadienį suvažiavime sakė likviduotų „tvarkiečių“ lyderis Remigijus Žemaitaitis.

Jis taip pat susirinkusiuosius kvietė paskutinį kartą papozuoti prie „tvarkiečių“ vėliavų, taip pat teigė besitikintis švęsti pergalę rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose.

Nauja partija

Kiek vėliau susirinkusieji inicijavo naujos „Laisvės ir teisingumo“ partijos kūrimą, kuriai R. Žemaitaitis.

Nauja partija įkurta pakeitus A. Zuoko vadovaujamos Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) pavadinimą, jis pakeistas vienbalsiai balsavus visiems susirinkusiems 267 delegatams, sėdintiems 113 automobilių.

Tarp dalyvavusiųjų – 141 „tvarkietis“, 86 – Laisvės sąjungos nariai, 40 – A. Paulausko judėjimo „Pirmyn, Lietuva“ narių.

Už partijos pirmininką R. Žemaitaitį, kurio buvusi „Tvarkos ir teisingumo“ partija šeštadienį ten pat pradėjo likvidavimo procesą, balsavo 238 delegatai, keturi balsavo prieš.

Delegatai valią išreiškė balsą registruodami specialiame portale internetu, įvedę mandato numerį.

„Ačiū už išreikštą pasitikėjimą (...) Nesižvalgykime, kas buvo praeityje, nesižvalgykime, ką vienas kitam galbūt buvome pasakę, pagalvoję, šiandien kaip niekad mums reikia vienybės ir bendrystės“, – susirinkusiesiems sakė R. Žemaitaitis.

Prieš balsavimą buvo iškeltos ir A. Paulausko bei A. Zuoko kandidatūros, tačiau jie kandidatūras atsiėmė ir palinkėjo delegatams palaikyti R. Žemaitaitį.

A. Paulauskas ir A. Zuokas tapo naujai išrinkto pirmininko pavaduotojais, taip pat partija turės dar tris vicepirmininkus – „ArtVilnius“ įkūrėją Dianą Stomienę, Seimo narį Kęstutį Bartkevičių, teisininką Vydūną Sadauską.

Politinės jėgos gimimą ir naujo partijos pirmininko išrinkimą vainikavo šalies vėliavos spalvų leidžiami dūmai, skambant Aistės Smilgevičiūtės dainai „Strazdas“.

Partijos suvažiavimą automobiliais kaip masiškiausią užregistravo rekordų agentūra „Factum“.

Renginys prasidėjo šalies himnu – atvykusiesiems nurodyta išlipti iš automobilių ir sugiedoti Tautišką giesmę, renginys taip pat buvo transliuojamas specialiu radijo dažniu.

Pradžioje susirinkusiuosius pasveikino „trys muškietininkai“ – naujos partijos lyderiai A. Paulauskas, A. Zuokas ir R. Žemaitaitis, atriedėję į renginį vintažiniu „Volkswagen T1“.

„Vienas už visus, visi už Lietuvą“, – sušuko įkurtos partijos lyderiai, šūkį susirinkusieji pasveikino spaudydami automobilių garsinius signalus.

Vėliau iškilmingai nuleistos Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) vėliavos, pakeltos – „Laisvės ir teisingumo“ vėliavos. Jas pakeitė naujos politinės jėgos lyderiai, o susirinkusiesiems ant automobilių suklijuoti naujos partijos lipdukai.

Juose geltono rėmo apskritime vaizduojamas mėlynas Vytis, šalia pavadinimą simbolizuojančios raidės „LT“ ir partijos pavadinimas.

„Laisvė ir teisingumas“ planuoja dalyvauti spalį vyksiančiuose rinkimuose. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 06 06 15:41
Spausdinti