Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


D.Trumpas apie Rusijos keliamas grėsmes kalbėti nepanoro
BNS

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį pareiškė manąs, kad daug šalių kelia pavojų saugumui, bet konkrečiai Rusijos tokia grėsme jis neįvardijo.

„Deja, kai apsižvalgau, kas šiandien vyksta pasaulyje, daug šalių laikau grėsme saugumui“, – pareiškė D.Trumpas, kai vienas suomių transliuotojas paklausė, ar jis manąs, kad Rusija kelia grėsmę saugumui. Toks gana bendro pobūdžio atsakymas atrodė lyg mėginimas atsiriboti nuo JAV žvalgybos bendruomenės pozicijos. Jungtinių Valstijų žvalgybos agentūros tvirtina, kad Maskva kišosi į praėjusių metų prezidento rinkimus ir bandė pakreipti juos D.Trumpo naudai. Teisingumo departamentas ir keli Kongreso komitetai jau kurį laiką vykdo tyrimus dėl galimų respublikono komandos ryšių su Rusijos vyriausybės pareigūnais.
„Deja, kai apsižvalgau, kas šiandien vyksta pasaulyje, daug šalių laikau grėsme saugumui“, – pareiškė prezidentas, kai vienas suomių transliuotojas paklausė, ar jis manąs, kad Rusija kelia grėsmę saugumui.
Šiuos komentarus D.Trumpas išsakė per bendrą spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose su Suomijos prezidentu Sauli Niinisto po jųdviejų derybų Ovaliniame kabinete. Suomijos transliuotojas užsiminė apie S.Niinisto nerimą dėl Baltijos regiono saugumo ir ten skraidančių rusų lėktuvų su išjungtais atsakikliais, perduodančiais informaciją apie jų buvimo vietą. Suomių reporteris paklausė D.Trumpo: „Ar laikote Rusiją grėsme saugumui?“ „Laikome ją labai, labai svarbia pasaulio dalimi, – sakė D.Trumpas, kalbėdamas apie savo šalies santykius su to regiono šalimis. – Laikyčiau daugelį šalių keliančiomis grėsmę, bet visomis šiomis grėsmėmis mes sugebėsime pasirūpinti, jeigu reikės. Tikiuosi, kad tuo rūpintis nereikės, bet jei reikės – pasirūpinsime.“ „Mes labai saugome šį regioną, – pažymėjo jis, paklaustas, kaip toli JAV žengtų, jei situacija Baltijos regione eskaluotųsi. – Tai viskas, ką galiu pasakyti.“
„Mes labai saugome šį regioną, – pažymėjo jis, paklaustas, kaip toli JAV žengtų, jei situacija Baltijos regione eskaluotųsi. – Tai viskas, ką galiu pasakyti.“
D.Trumpas taip pat sakė, kad su S.Niinisto „labai gerai padiskutavo“ apie Arkties regioną ir juodąją anglį, Arkties ledynų tirpsmą skatinančių suodžių pagrindinę sudedamąją dalį. Suomija išreiškė nepritarimą D.Trumpo sprendimui trauktis iš tarptautinio susitarimo dėl klimato kaitos. Neseniai Helsinkis iš Vašingtono perėmė pirmininkavimą patariamajai Arkties tarybai. „Manau, dėl daug ko sutariame, – sakė JAV vadovas. – Norime švaraus vandens ir oro, paties švariausio.“ JAV prezidentas pažymėjo, kad Rusija gerbia Suomiją, ir sakė besitikintis, kad vieną dieną JAV santykiai su Maskva irgi bus geri. „Rusija gerbia Suomiją. Suomija buvo laisva nuo Rusijos 100 metų – tikrai, galbūt (ji buvo) viena iš nedaugelio (tokių) šalių regione“, – pareiškė D.Trumpas. Sovietų Sąjunga 1939-ųjų lapkritį pradėjo vadinamąjį Žiemos karą prieš Suomiją ir galiausiai atplėšė dalį jos teritorijos. „Rusija labai gerbia Suomiją, taigi, tai visada yra gerai, – teigė D.Trumpas. – Bet manau, kad Suomijai puikiai sekasi su Rusija, ir tikiuosi, kad Jungtinėms Valstijoms vieną dieną irgi pavyks užsitikrinti labai gerus santykius su Rusija.“ „Manau, tai labai gerai dėl taikos pasaulyje ir dėl kitų dalykų“, – pridūrė jis. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 08 29 14:00
Spausdinti