Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


INTERVIU
D. Jauniškis: pernai mes parašėme 80 tūkstančių išvadų
BNS
Fotobankas
Darius Jauniškis.

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis sako, kad asmenų patikrinimai yra įprasta praktika, teigia, jog jie buvo atliekami pagrįstai ir tikina, kad pokalbių su VSD pareigūnais nereikėtų traktuoti kaip bauginimo.  

D. Jauniškis BNS trečiadienį sakė nežinantis, ar buvo atliekami patikrinimai asmenų, kurių sąrašus tuometiniam Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui Vytautui Bakui pateikė žvalgybos pareigūnas.  

Jis taip pat teigė nežinąs, ar teisėsauga atliko tyrimą dėl informacijos, kuri paskelbta trečiadienį. 

Trečiadienį buvo paviešinta informacija, jog aukšto rango žvalgybos pareigūnas yra informavęs Seimo ir teisėsaugos atstovus, kad VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 m. žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

VSD pareiškė, kad nerinko ir neteikė jokios informacijos apie minimus asmenis.

BNS pateikia pokalbį su D. Jauniškiu: 

– Jūs sakote, kad nebuvo renkama informacija apie tuos asmenis, kurie minimi pranešėjo sąraše. Ar nebuvo tikrinama informacija, ar yra kažkokie procedūrų skirtumai tarp tikrinamos ir renkamos informacijos? 

– Galiu pasakyti taip – informacija, aišku, kad ji gali būti prasitikrinama, dabar konkrečiai apie tuos asmenis, tiesą sakant, negaliu pasakyti, nes aš nemačiau tų visų sąrašų, nes ten pas jus buvo paskelbta, kad yra dar kažkokia kita dalis, tai kaip aš galiu komentuoti konkrečius... Ar man pasakykit, kad apie visus buvo renkama informacija, na baikit.

– Bent tie žmonės, kurie buvo viešai įvardinti – ar tai buvo tikrinimas, ar informacijos rinkimas?

– Kad informacija gali būti pasitikrinama, tai yra faktas, o kas čia nelegalaus... Ar kandidatų aplinkos... 

– Bet koks to pasitikrinimo pagrindas turi būti? 

– Pagrindas yra Valstybės gynimo tarybos patvirtinti žvalgybos informacijos poreikiai, tuo pagrindu galima irgi legaliai šiuos dalykus daryti, kitas dalykas – yra tam tikra informacija, kuri gal apie vieną ar kitą žmogų atnešama iš šalies ir ją reikia patikrinti ir viskas. 

– Bet jai šešiasdešimt žmonių vienu metu ar per kelis kartus – ar gali būti tokie atvejai, kad tokią gausą tikrinat? 

– Aš galiu pasakyti, pagal statistikas per praeitus metus mes parašėm 80 tūkstančių išvadų. Čia vien iš VSD. 

– Bet čia apie asmenis, kurie kažkur darbinasi?   

– Čia ir apie asmenis, ir apie kitus, ir apie migrantus, ir apie kitus dalykus. Ir apie leidimą...

– Bet Zita Kelmickaitė, tokios asmenybės, filosofai V. Rubavičius, kiti, kokiu pagrindu čia gali būti tikrinama? 

– Tai patikrinama tiesiog informacija, gal yra kažkokia informacija, kad žmonės gali kažkokie prie jų prieiti, ar dar kažkokia informacija. Aš nenoriu dabar lįst į tuos vidinius dalykus. 

– Kai matome tuos žmones (iš žvalgybos pareigūno pateiktų sąrašų – BNS), labai ryškėja vienas juos siejantis bruožas, kad vienaip ar kitaip visi kažkaip susiję su būsima, dar nepaskelbta tuometinio kandidato į prezidentus G. Nausėdos komanda arba taip vadinamos jo politinės tarybos, štabo nariai arba finansiniai rėmėjai. Koks čia turėtų būti pagrindas tų žmonių tikrinimo?

– Tai čia turbūt pranešėjo reikėtų paklaust. 

– Buvo toks tikrinimas ar ne?

– Aš jums dar kartą sakau, kad tikrinimų yra daug ir pateikiau statistiką. Tai dabar man pasakyti, ar buvo toks tikrinimas konkrečių žmonių, aš jau pradžioje sakiau, aš nežinau.

– V. Ušackas sako, kad su jo štabo nariais VSD atstovai buvo susitikę, bandė baugint. Ar jums žinoma tokia informacija?

– Žinot, aš dabar negaliu pasakyt, ar ta informacija buvo žinoma, ar kažką. Bet visada pro mane praeina, jeigu ten formuluojamos kažkokios užduotys pareigūnams, tai visą laiką aš žinau apie tai.

Bet ar jie buvo bauginami, tai tegu pateikia įrodymus, jeigu jie buvo bauginami iš tikrųjų. Ar jiems atrodė, kad jie buvo bauginami, ar su jais tiesiog buvo pakalbama ir viskas, sakykim, bandant išsiaiškint tam tikrą situaciją arba bandant juos įspėti dėl kažkokios situacijos.

– O su Ž. Pavilionu buvot susitikęs pernai balandį?

– Su Ž. Pavilioniu aš buvau susitikęs, ir ne kartą. Ir su daugybe, žinokit, parlamentarų. 

– Jis jūsų nieko neprašė padėti?

– Ne. Žinokit, ateina žmonės pas mane ir labai atvirai, ir visi tą mato. Aš tą darau pas save ir mano kabinete mes susitinkame, ir kituose kabinetuose VSD.

– Bet ar Ž. Pavilionis prašė jūsų padėti rinkti informaciją apie V. Ušacką?

– Ne, manęs Ž. Pavilionis nieko neprašė.

– O vidinį tyrimą darėt tuo klausimu, dėl šitos informacijos, kuri paskelbta?

– Ji dabar ką tik paskelbta. Kada aš per šiandien padarysiu tą tyrimą? 

– Juk buvo tiriama teisėsaugos. Jūsų neapklausė niekas?

– Ne, manęs niekas neapklausė. Kiek žinau, teisėsaugos išvados, kad nusikaltimo sudėties nėra. 

– Bet jie turbūt vykdė tyrimą?

– Jūs jų ir klauskit tada. Aš nežinau. Aš dabar tik žinojau kažkokį paskleistą debesį, kad apie kažkokią instituciją, apie kokią – aš neturėjau žalio supratimo. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 04 17:43
Spausdinti