Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KARJEROS GALIMYBĖS
D. Grybauskaitė – tarp kandidačių į NATO vadovus
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Fotobankas
Dalia Grybauskaitė.

Įtakingiausias „Briuselio burbule“ leidinys Politico.eu tarp kandidatų pakeisti kitais metais kadenciją baigiantį NATO generalinį sekretorių Jensą Stoltenbergą mini ir buvusią Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Buvęs Norvegijos premjeras J. Stoltenbergas NATO vadovauja nuo 2014 m. ir kitais metais per NATO viršūnių susitikimą Madride planuoja atsisveikinti. Pasak Politico.eu, jau dabar vyksta diskusijos, kas galėtų jį pakeisti. Anot leidinio kalbintų diplomatų, svarstoma, kad pirmą kartą istorijoje NATO turėtų vadovauti moteris. Taip pat teigiama, kad tai turėtų būti Rytų Europos atstovė, nes tai būtų aiškus signalas Maskvai.

Tarp kandidačių į NATO generalinius sekretorius Politico.eu mini buvusias prezidentes Kolindą Grabar-Kitarović iš Kroatijos ir D. Grybauskaitę bei dabartinę Estijos vadovę Kersti Kaljulaid. 

Pasak leidinio, kroatė turi privalumą, nes 2011–2014 m. buvo NATO generalinio sekretoriaus padėjėja viešosios diplomatijos klausimais. Ji taip pat buvo ambasadorė JAV, todėl gali sulaukti Vašingtono palaikymo. Tiesa, K. Grabar-Kitarović gali sulaukti klausimų dėl savo požiūrio į Rusijos vadovą Vladimirą Putiną, su kuriuo ji glėbesčiavosi per 2018 m. pasaulio futbolo čempionatą Maskvoje.

2019 m. D. Grybauskaitė buvo minima ir kaip kandidatė į Europos Komisijos vadoves. Tuomet jos kandidatūrą pasiūlė Vokietijos kanclerė Angela Merkel, tačiau kiti ES lyderiai nesutiko.   

2021 07 19 09:43
Spausdinti