Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


D. Grybauskaitė patvirtino susirašinėjimą su E. Masiuliu, tačiau ne laiškų autentiškumą
BNS
Pauliaus Peleckio nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė neneigia susirašinėjusi su politinės korupcijos byloje įtariamu buvusiu liberalų lyderiu Eligijumi Masiuliu, tačiau sako negalinti patvirtinti publikuotų laiškų autentiškumo.

„Patvirtinti autentiškumo negaliu. Nes pirmiausia patikrinome ir serverius, ir viską – mes jų neišsaugojome. Tai viena. Antra, net jeigu ir tekstas būtų panašus, gal ir bus panašus kai kur, nes toks susirašinėjimas kaip faktas iš tiesų tarp politikų ir manęs buvo ir bus, paaiškinsiu truputį vėliau kodėl. Negaliu patvirtinti vien dėl to, kad bet koks tekstas gali būti ir mano komentarai panaudoti byloje“, – trečiadienį transliuotame interviu LRT televizijai sakė D. Grybauskaitė.

Taip ji komentavo savaitgalį dienraščio „Lietuvos ryto“ paviešintus susirašinėjimus su E. Masiuliu.

Prezidentė teigia nesistebinti, kad ši informacija atsirado viešumoje, nes „istorinė korupcijos byla pateko į teismą“ ir, anot jos, visiškai aišku, kad gynybai bus naudojamos įvairios priemonės. Ji teigia, kad E. Masiulio gynybos tikslas yra „atkeršyti ir politizuoti bylą“. Šalies vadovė sako nieko kito nesitikėjusi iš politikų, kurie yra „susikompromitavę, imantys paskolas dėžutėmis“.

„Nesistebiu, kad tokie įvairūs dalykai pradeda rodytis spaudoje. Ir atitinkamai tikslas turbūt yra ir sukiršinti politikus, ir atkeršyti, ir tuo pačiu politizuoti bylą. Tai darė ir ankstesni oligarchai ir įmonės – „Snoro“ byla, Darbo partijos byla, daug kitų bylų mes turime, tame tarpe – „Tvarka ir teisingumas“, – dėstė ji.

„Gynyba imasi bet kokių priemonių. Ir tai dar kartą įrodo, kad tai – rimta byla ir jų elgesys yra desperatiškas“, – pridūrė D. Grybauskaitė.

Prezidentė tikino, kad jos tiesioginė pareiga yra bendrauti su Seimu, politikais „derinant tiek įstatymus, tiek reformas, tiek atskirų pareigūnų paskyrimus“.

„Nes labai daug bendrų paskyrimų: ir teisėjai, ir Konkurencijos Taryba, ir prokuratūra, ir STT. Taigi, bendras darbas būtinas ir aš su visais trimis Seimais, su kuriais man teko dirbti, bendradarbiavau, ir įvairiomis priemonėmis: tiek meilai, tiek SMS žinutės, tiek telefonai, tiek susitikimai. Slėpti aš neturiu ko. Ir todėl, galbūt, tie įvairūs spėliojimai, kodėl nebuvo labiau konspiracinis – aš nesu konspiratorė ir neturiu ko slėpti“, – pasakojo ji.

Prezidentė tikino, kad susirašinėjimas dažniausiai vyksta su Seimo frakcijų seniūnais „nuo socialdemokratų, liberalų, konservatorių, Darbo partijos“.

Pripažįsta „aštriai“ kalbėjusi apie žurnalistą

Šalies vadovė, pripažįsta ieškojusi paramos tarp politikų derindama generalinio prokuroro kandidatūras. Anot „Lietuvos ryto“ paskelbtų ištraukų, D. Grybauskaitė E. Masiuliui rašė, kad LNK žurnalistas Tomas Dapkus „kalba nesąmones“ apie Evaldą Pašilį ir pasiūlė „perduoti linkėjimus“ televiziją valdančio koncerno „MG Baltic“ vadovui Dariui Mockui, „kad patrauktų savo skaliką“.

„Aš ieškojau paramos su visais: susitikinėjau su Seimo valdyba, susitikinėjau net su teisininkais, susitikinėjome net su prokuratūros profsąjungomis. Tai iš tiesų, konsultacijos vyko labai plačios. Ir mes turėjome pagrįstų įtarimų, kad į generalinio prokuroro paskyrimą intervenuoja ir viena interesų grupė vieno žurnalisto rankomis, – kalbėjo D. Grybauskaitė. – Todėl galėjo būti ir tokia situacija, kada galėjau ir aštriau pasisakyti, ir aštriau pasisakyti, ir aštriau parašyti – to tikrai neatmetu“.

Ji tikino esanti ko gero vienintelė politikė, kuri gina žiniasklaidos laisvę, todėl „tokie kaltinimai atrodo labai keisti“.

„Visada palaikiau žurnalistus, kurie vykdė tiriamąją žurnalistiką, kurie gina žmogaus teises – tai yra valstybės pagrindas. Bet, deja, yra žurnalistų, kurie tampa įrankiais arba interesų grupių atstovais, lobistais, ir t.y. Tai tokių žurnalistų, kurie peržengia žurnalistinės etikos, profesinės etikos ribas, (žurnalistais – BNS) laikyti, be jokios abejonės, negaliu“.

Atmeta prokuroro kandidatūrų derinimą su „MG Baltic“

D. Grybauskaitė atmetė svarstymus, jog ji derino generalinio prokuroro skyrimą su koncernu „MG Baltic“, tvirtindama, kad tokios interpretacijos „arba demonstruoja arba labai lakią fantaziją, arba didelį negeranoriškumą mano atžvilgiu“. Ji sako apskritai skyrusi mažai dėmesio kai kuriems verslo atstovams, nes taikė aukštus skaidrumo reikalavimus, ir dėl to sulaukė daug kritikos.

„MG koncernas niekada nebuvo šiame sąraše būtent dėl šių priežasčių, niekada nesusitikinėjau nei viešai, nei privačiai, nei dalykinių susitikimų neturėjau nei su ponu Kurlianskiu – jį pamačiau, jo nuotrauką, apskritai tik iš televizijos ekranų, nei su ponu Mockumi. Žinojau jo (E. Masiulio – BNS) kontaktus. Matyt, kai kalbi apie įtakas, tai žinutė galėjo būti nusiųsta, kad „žinau, ką kas daro“. Mes įtarimus turėjome labai pagrįstus, kaip elgiasi koncernas“, – dėstė D. Grybauskaitė.

Anot jos, įtarimų buvo ir dėl galimos koncerno įtakos skiriant Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovus, žemesnio lygmens prokurorus, teisėjus: „Tokią įtaką jautėme ir įtarimų turėjome“.

Ji teigia, kad į daugelį klausimų galės atsakyti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) baigtas tyrimas dėl verslo grupių įtakos politikams.

„Labai tikiuosi, kad tyrimo išvadose matysime ir daugiau sąsajų, galbūt ir asmenų įvardytų, jeigu išdrįs komitetas, kaip buvo daroma įtaka, kokie Seimo nariai įtakojami ir kas kieno rankomis tai darė“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

„Labai tikiuosi, kad visas šis išpūliavimas, išburbuliavimas bus mums tik į sveikatą, nes labai daug kas išsigrynins, pamatysime naujus veidus, naujas pozicijas, naujas interpretacijas, žinosime, kas ką realiai daro ir kokie jų interesai“, – sakė prezidentė.

„Lietuvos rytas“ skelbė paviešinęs ištraukas iš susirašinėjimo per elektroninį paštą tulpes@lrpk.lt, laikraštyje ir interneto portale skelbiamos ekrano kopijos nuotrauka. Teigiama, kad laiškai rašyti 2014 – 2016 metais.

Anot paskelbtų ištraukų, prezidentė su E. Masiuliu susirašinėjo apie kandidatus į generalinio prokuroro pareigas. D. Grybauskaitė parašė, kad LNK žurnalistas Tomas Dapkus „kalba nesąmones“ apie Evaldą Pašilį ir pasiūlė „perduoti linkėjimus“ televiziją valdančio koncerno „MG Baltic“ vadovui Dariui Mockui, „kad patrauktų savo skaliką“.

Laiške prieš 2016 metų Seimo rinkimus D. Grybauskaitė rašė, kad būsimas premjeras Saulius Skvernelis „jau dabar yra pavojingas populistas, bus tik dideliu pagreičiu blogiau“. Ji paragino E. Masiulį įkalbėti tuomet valdžioje buvusius socialdemokratus, kad S. Skvernelis „neturėtų užimti ministro posto, jei pereina į nekoalicinę partiją.“

Prezidentė skandalo įkarštyje dėl vadinamojo juodojo viceministrų sąrašo paragino E. Masiulį naudotis jos konfliktu su tuometine socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus Vyriausybe: „Tokia beatodairiška konfrontacija nukals ir jų reitingus bei didins neskaidrumo prieskonį prieš ateinančius dvejus rinkimus. Naudokitės tuo.“

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2018 05 02 17:40
Spausdinti