Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


D. Grybauskaitė nepritaria siūlymams savivaldybėms perduoti valdyti valstybinę žemę
BNS
Nacionalinė žemės tarnyba (BNS nuotr.).

Prezidentė Dalia Grybauskaitė nepritaria Seime svarstomam pasiūlymui savivaldybėms perduoti teisę disponuoti valstybine žeme, sako prezidentės patarėjas.

Anot Mindaugo Lingės, iš valstybinės žemės valdymą iš Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) perdavus savivaldybėms, atsirastų prielaidos korupcijai. Valstybė taip pat prarastų galimybę kontroliuoti valstybinį turtą. „Šitos tarnybos (NŽT - BNS) negebėjimas tvarkytis su patikėta funkcija yra trumpalaikė problema, o siūlomas sprendimo kelias sukeltų didesnių ir ilgalaikių neigiamų pasekmių valstybei, todėl nepritariame iniciatyvai, kuria savivaldybės turėtų teisę parduoti, išnuomoti, perduoti naudotis valstybinę žemę. Tam priežasčių yra ne viena, atsiremtume, kad visas valstybės turtas priklauso visiems Lietuvos žmonėms ir tikrai niekam nevalia įvairiom chaotiškom priemonėm imti ir išparceliuoti“, – antradienį interviu Žinių radijui sakė prezidentės patarėjas vidaus politikai M.Lingė. Seimas praėjusią savaitę priėmė svarstyti Aplinkos apsaugos komiteto nario liberalo Simono Gentvilo parengtas Žemės įstatymo pataisas, leidžiančias savivaldybėms patikėjimo teise perimti valstybinės žemės sklypus. Parlamentaras tikisi, kad pataisos, jeigu Seimas jas prims, sumažins korupciją. Tačiau, pasak prezidentės patarėjo, priėmus siūlomas pataisas, prielaidų korupcijai padaugėtų.
„Deja, matome kaip kartais savivaldybės sudėtingai susitvarko su kur kas paprastesnėmis ir finansinių resursų nereikalaujančiomis funkcijomis“
„Deja, matome kaip kartais savivaldybės sudėtingai susitvarko su kur kas paprastesnėmis ir finansinių resursų nereikalaujančiomis funkcijomis, o kai matytume, kad atsirastų 60 skirtingų šeimininkų ir žinant, kokie dideli interesai sukasi apie turtą, apie žemę miestuose, tas klausimas negali būti paleistas savieigai. Turi būti vienas šeimininkas, valstybė turi atsakyti“, – kalbėjo M.Lingė. „Antras momentas yra, kad decentralizavimas užprogramuotų prielaidas korupcijai ir tada gali būti prisidengiama kolegialiais sprendimais ir ta atsakomybė kažkur dingtų atskirais klausimais“, – pridūrė prezidentės patarėjas. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 04 11 13:42
Spausdinti