Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


ANTSTOLIAI
Burtų būdu: kreditoriai nebegalės patys rinktis antstolių
IQ
Twenty20

Nuo 2021 m. pagal Teisingumo ministerijos potvarkį kreditoriai nebegalės patys rinktis antstolių. Už juos tai padarys automatinė sistema – per Antstolių rūmus paskirs antstolį skolų išieškotojui ir veiks pagal principą „vienas skolininkas – vienas antstolis“. Pasak Antstolių rūmų, be tokios priemonės šis principas liktų deklaratyvus.

Nors iki šiol buvo galima rinktis iš visų teritorijoje dirbančių antstolių, nuo sausio 1 d. išieškoti teikiami dokumentai bus paskirstyti proporcingai visiems antstoliams, dirbantiems toje veiklos teritorijoje. Sistema prioritetu iškels tą antstolį, kuris tam tikros kategorijos priskirtų dokumentų turi mažiausiai.

Toks įstatymo pakeitimas buvo inicijuotas dar prezidentės Dalios Grybauskaitės, siekiant didinti antstolių darbo efektyvumą. Pasak Antstolių rūmų, tai lengvina skolininko padėtį – priverstinis išieškojimas jam tampa pigesnis ir paprastesnis.

Tačiau verslas baiminasi, kad taip sumažėjusi antstolių konkurencija darys atvirkštinį poveikį. Antstolių darbo įkainiai ir taip yra griežtai ribojami, todėl iki šiol vyravusi sistema, leidusi kiekvienam iš jų užsitikrinti didesnį klientų ratą, skatino ir darbo našumą.

2020 12 28 11:30
Spausdinti