Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


PEKINUI TAI GALI ATSILIEPTI
Briuselis išgirdo Lietuvos skundus dėl Kinijos
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Scanpix
Josepas Borrellis.

Pirmadienį Lietuvos išsiųstas laiškas dėl Lietuvos išmetimo iš Kinijos muitų sistemos sulaukė Briuselio dėmesio. Trečiadienį Europos Komisijos vicepirmininkas Valdis Dombrovskis ir ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis pagrasino imtis priemonių prieš Pekiną.

„Mes artimai bendradarbiaujame su Lietuvos Vyriausybe ir gauname informaciją iš ES delegacijos Pekine. Mes taip pat kreipėmės į Kinijos valdžią, kad išsiaiškintume situaciją“, – teigiama bendrame ES aukštų pareigūnų pareiškime.

Jame taip pat teigiama, kad ES pasirengusi pasipriešinti bet kokiam politiniam spaudimui ir priešiškiems veiksmams prieš bet kurią šalį narę.

„Kinijos dvišaliai santykiai su atskira ES šalimi nare turi įtakos bendrai ES ir Kinijos santykiams“, – pagrasino ES atstovai bei pridūrė, kad, jei informacija pasitvirtins, Briuselis vertins Kinijos veiksmus susiejant juos su Pasaulio prekybos organizacijos įsipareigojimais.

Galiausiai pabrėžta, kad ES toliau laikosi „vienos Kinijos“ politikos, bet jos rėmuose bendradarbiauja su Taivanu.

Kaip IQ jau rašė, Vilnius pirmadienį kreipėsi į Europos Komisiją dėl Kinijos veiksmų, kai pastaroji nuo gruodžio išbraukė Lietuvą iš šios šalies muitinės sistemos. Buvo prašoma, kad Briuselis įsikištų ir rimtai pareikalautų, kad Pekinas atšauktų savo sprendimus.

„Maloniai prašau įsitraukti į pokalbius su Kinijos valdžia Lietuvos vardu, siekiant išspręsti susidariusią situaciją. (...) Taip pat norėčiau pažymėti ES vienybės ir solidarumo reikšmę bei tvirtą ir principingą ES poziciją ES santykiuose su Kinijos Liaudies Respublika. Būtina stipri reakcija ES lygiu, kad pasiųstume signalą Kinijai, jog politiškai motyvuotas ekonominis spaudimas yra nepriimtinas ir nebus toleruotinas“, – teigiama Lietuvos užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio pasirašytame laiške ES diplomatijos vadovui J. Borrelliui ir Komisijos vicepirmininkui V. Dombrovskiui.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas pranešė, kad antradienį ryte Lietuva atsirado Kinijos muitinės sistemose ir kelios šalies bendrovės galėjo išsiųsti savo krovinius į Kiniją.

2021 12 08 16:25
Spausdinti