Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


Britai sutiks apmokėti „Brexit“ sąskaitą, bet gerokai mažesnę
BNS
(PIxabay nuotr.).

Didžioji Britanija yra pasirengusi apmokėti iki 40 mlrd. eurų išstojimo iš Europos Sąjungos sąskaitą, pranešė laikraštis „The Sunday Telegraph“.

Pirmą kartą britai, nors ir neoficialiai, nurodė konkrečią vadinamosios skyrybų sąskaitos sumą. „Brexit“ derybose tai yra vienas iš svarbiausių punktų, dėl kurių nesutaria šalys. Vis dėlto tai yra gerokai mažiau nei Briuselio pageidaujami 100 mlrd. eurų. Laikraščio straipsnyje, kuriame remiamasi neįvardytais šaltiniais iš vyriausybės, teigiama, kad Britanija sumokės šią sumą, tik jei ES sutiks tartis dėl finansinio atsiskaitymo tuo metu, kai bus deramasi dėl būsimo prekybos susitarimo. Briuselis tvirtina, kad prieš pereinant prie laisvosios prekybos susitarimo klausimo, pirmiausia reikia aptarti išstojimo sąskaitos dydį, Europos piliečių, gyvenančių Didžiojoje Britanijoje, teises bei sienos su Airija problemą. ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier liepą perspėjo, kad prekybos derybos, kurias Britanija tikisi pradėti spalį, gali būti nukeltos iki gruodžio, nes britai esą vilkina klausimą dėl išstojimo sąskaitos. Britų pareigūnai savo ruožtu siekia pereinamojo susitarimo, pagal kurį Britanija iki trejų metų po išstojimo iš ES 2019-ųjų kovą dar mokėtų Bendrijai po 10 mlrd. eurų kasmet, pranešė „The Sunday Telegraph“.

„Tarptautiniai įsipareigojimai“

Šie pinigai, mokami už prieigą prie Europos bendrosios rinkos, būtų galutinės sąskaitos „išankstinė dalinė įmoka“. Britanijos premjerės Theresos May vyriausybė sekmadienį nesutiko komentuoti tokių „spėlionių“, nors vienas šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad Britanija „laikysis savo tarptautinių įsipareigojimų, tačiau nemokės daugiau, nei priklauso“. M.Barnier nesutiko viešai įvardyti, kokio dydžio bus Britanijos pasitraukimo iš ES sąskaita, į kurią įeis ir jau suplanuotų Bendrijos projektų išlaidos, darbuotojų pensijų įmokos bei kitos išlaidos. Tačiau, pasak jo, dėl metodologijos, pagal kurią bus apskaičiuota, kiek pinigų Britanijai teks sumokėti, turi būti susitarta per pirmąjį „Brexit“ derybų etapą, kuris baigsis spalį.
Keli aukšto rango ES pareigūnai jau anksčiau AFP patvirtino, kad preliminari suma yra 100 mlrd. eurų, tačiau britų ministrai tokią didelę išstojimo sąskaitą vadina absurdiška.
Keli aukšto rango ES pareigūnai jau anksčiau AFP patvirtino, kad preliminari suma yra 100 mlrd. eurų, tačiau britų ministrai tokią didelę išstojimo sąskaitą vadina absurdiška. Bendrijos pareigūnai taip pat sakė, kad galiausiai reikalaujama suma gali sumažėti, nes Britanijai dar turi būti atiduota dalis lėšų iš bendrų ES sąskaitų. Kiek anksčiau buvo teigiama, kad tai padarius „Brexit“ sąskaita siektų apie 60 mlrd. eurų. Britanija nusprendė trauktis iš ES po pernai birželį įvykusio referendumo. Dvejų metų išstojimo procesas prasidėjo šiemet kovą. Oficialios britų derybos su ES buvo pradėtos šiemet birželį. Naujas M.Barnier ir britų „Brexit“ sekretoriaus Davido Daviso derybų etapas planuojamas Briuselyje rugpjūčio 28-ąją. Jei spalį į viršūnių susitikimą susirinksiantys ES lyderiai nutars, kad per derybas padaryta pakankama pažanga, šalys galės sėsti prie prekybos derybų stalo. Britanija veikiausiai sutiks tartis dėl naujo laisvosios prekybos susitarimo, nes premjerė Th.May nori, kad jos šalis paliktų bendrąją Europos rinką, ir į Britaniją laisvai nebeplūstų darbuotojai iš kitų ES narių. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 08 06 17:37
Spausdinti