Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Branduolinio karo grėsmė – kasdieniuose diplomatiniuose pokalbiuose
BNS
(AP nuotr.).

Šiaurės Korėjos ambasadoriaus prie Jungtinių Tautų pavaduotojas Kim In Ryongas pirmadienį pareiškė, kad padėtis Korėjos pusiasalyje „tapo itin nestabili, ir bet kurią akimirką gali įsiplieksti branduolinis karas“.

Kim In Ryongas sakė JT Generalinės Asamblėjos nusiginklavimo komitetui, kad Šiaurės Korėja – vienintelė šalis pasaulyje, nuo 8-ojo dešimtmečio patirianti „tokią didžiulę ir tiesioginę branduolinę grėsmę“, keliamą Jungtinių Valstijų. Diplomatas pridūrė, kad jo šalis turi teisę į branduolinį arsenalą, skirtą savigynai. Jis atkreipė dėmesį į kiekvienais metais rengiamas didelio masto karines pratybas, per kurias naudojami „branduoliniai pajėgumai“. Kim In Ryongas teigė, kad dar pavojingesni yra JAV planas surengti „slaptą operaciją, kurios tikslas – pašalinti mūsų aukščiausiąją vadovybę“. Pasak jo, Šiaurės Korėja šiemet baigė formuoti savo „valstybės branduolines pajėgas ir tokiu būdu tapo visaverte branduoline galybe, turinčią įvairius atstumu veikiančių priemonių, tarp jų atominę bombą, vandenilinę bombą ir tarpžemyninių balistinių raketų“. „Visa JAV žemyninė teritorija yra mums pasiekiama, ir jeigu Jungtinės Valstijos išdrįstų įsiveržti į mūsų šventą teritoriją bent per pėdą, jos neišvengtų mūsų rūsčios bausmės bet kurioje Žemės rutulio dalyje“, – perspėjo pasiuntinys. Sankcijas žada taikyti ir Rusija Pastaruoju metu Šiaurės Korėja ir Jungtinės Valstijos skelbė viena kitai vis aštrėjančius grasinimus, o Jungtinės Tautos sugriežtino Pchenjano režimui taikomas sankcijas. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pareiškė, kad jo šalis apribos ekonominius, mokslo ir kitokius ryšius su Šiaurės Korėja, vykdydama Jungtinių Tautų rezoliuciją. Europos Sąjunga irgi paskelbė naujų sankcijų Pchenjanui už jo branduolinio ginklavimosi ir balistinių raketų programas. JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas sekmadienį sakė, kad diplomatinės pastangos išspręsti Šiaurės Korėjos krizę „bus tęsiamos, kol nukris pirmoji bomba“. Šiuos užmojus laikytis diplomatinio kurso jis deklaravo netgi JAV prezidentui Donaldui Trumpui prieš kelias savaites pareiškus, kad diplomatijos vadovas tik „gaišta laiką“, mėgindamas derėtis su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu, kurį Amerikos lyderis paniekinamai praminė „Mažuoju Raketininku“. „Kaip bebūtų, mes neatmetame tiesioginių derybų galimybės“, – antradienį žurnalistams Tokijuje sakė JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Johnas Sullivanas. „Savo pastangas sutelkiame į Šiaurės Korėjos keliamos problemos diplomatinį sprendimą. Kita vertus, kartu su savo sąjungininkais Japonijoje, Pietų Korėjoje ir visame pasaulyje turime būti pasiruošę blogiausiam atvejui, jeigu diplomatinės pastangos žlugtų“, – pabrėžė jis. Kim In Ryongas savo ruožtu tvirtino, kad jo šalies branduolinių ginklų ir raketų arsenalas yra „vertingi strateginiai privalumai, kurių negalima atšaukti arba į ką nors iškeisti“. „Jeigu Jungtinių Valstijų priešiška politika ir branduolinė grėsmė nebus išrauta su šaknimis, jokiomis aplinkybėmis niekada nepadėsime savo branduolinių ginklų ir balistinių raketų ant derybų stalo“, – pažymėjo Šiaurės Korėjos diplomatas.
„Jeigu Jungtinių Valstijų priešiška politika ir branduolinė grėsmė nebus išrauta su šaknimis, jokiomis aplinkybėmis niekada nepadėsime savo branduolinių ginklų ir balistinių raketų ant derybų stalo“, – pažymėjo Šiaurės Korėjos diplomatas.
Jis sakė JT nusiginklavimo komitetui, kad Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika turėjo vilties, kad pasaulyje kada nors bus atsisakyta branduolinių ginklų. Tačiau dabar visos branduolinės valstybės spartina savo ginklų modernizavimą ir „gaivina branduolinio ginklavimosi lenktynes, panašias į vykusias Šaltojo karo laikais“, teigė Pchenjano pasiuntinys. Jis pabrėžė, kad branduolinės valstybės, tarp jų JAV, boikotavo derybas dėl Branduolinių ginklų uždraudimo sutarties, liepą priimtos 122 JT narių. „KLDR nuosekliai palaiko visišką branduolinių ginklų eliminavimą ir pastangas denuklearizuoti visą pasaulį“, – teigė Kim In Ryongas. Vis dėlto kol Jungtinės Valstijos atmeta minėtą sutartį ir „nuolat grasina bei šantažuoja KLDR branduoliniais ginklais ... KLDR neturi galimybių prisidėti prie šios sutarties“, pridūrė jis. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.    
2017 10 17 14:56
Spausdinti