Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KARINIS BENDRADARBIAVIMAS
Baltijos jūroje bus vykdomas karinis projektas „Ocean 2020“
IQ
Fotobankas

Pirmasis visos Europos karinius mokslinius tyrimus, kuriais siekiama stiprinti Viduržemio ir Baltijos jūrų saugumą, apjungiantis Europos Sąjungos projektas „Ocean 2020“ bus toliau tęsiamas Baltijos jūroje, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Šiame projekte dalyvauja Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos (KJP) ir Baltijos pažangių technologijų institutas (BPTI). 2019 metais Baltijos jūroje jie atliko unikalius bandymus su ryšių technologija, kuri padėtų realiu laiku gauti informaciją apie jūrinę aplinką iš ore, ant vandens ir po juo judančių dronų. Tai buvo šio ES projekto „Ocean 2020“, skirto karinių jūrinių inovacijų kūrimui, dalis.

„Projektas „Ocean 2020“ – ne tik technologiškai, bet ir strategiškai svarbus projektas. Jo metu yra kuriamos inovacijos, kurios užtikrins visos Europos karinį jūrų saugumą. Tai ir pirmas toks projektas Lietuvos kariuomenės Karinėms jūrų pajėgoms. Projekte kuriami nepilotuojami orlaiviai suteiks galimybę mūsų laivams operatyviau reaguoti į tai, kas vyksta jūrinėje aplinkoje, o ryšių įranga keistis informacija realiu laiku su krante esančiais štabais“, – sako Karinių jūrų pajėgų komandoras leitenantas Remigijus Zabiela.

Dėmesys – bepiločiams orlaiviams

Baltijos jūroje 2020 m. vasarą planuojama išbandyti nepilotuojamus orlaivius, jūroje vykdyti įvairias operacijas testuojant nepilotuojamas sistemas. Tai pat bus pasitelkiama 2019 m. Viduržiemio jūroje vykdant demonstracijas įgyta patirtis. Vadovaujant Italijos kariniam laivynui Viduržiemio jūroje buvo atlikta demonstracija siekiant parodyti skirtingų nepilotuojamų sistemų integraciją į karinius laivus bei šių sistemų gebėjimą perduoti reikalingus duomenis situacijos analizei.

Lietuvos karinės jūrų pajėgos projektui „Ocean 2020“ įgyvendinti skyrė karininkų grupę, kurie padeda Europos Sąjungos mokslo bendruomenei vystyti nepilotuojamas technologijas bei konsultuoja ją operaciniais klausimais. Taip pat bandymams atlikti skirtas KJP patrulinis laivas P11 „Žemaitis“ su taktine užduočių valdymo sistema (TUVS), į kurią integruota projekto įranga – nepilotuojamo orlaivio, paleidžiamo nuo laivo, valdymo konsolė bei reikalinga ryšių įranga. Baltijos pažangių technologijų instituto komanda kuria ir bepiločių orlaivių operatoriams skirtus papildytos realybės sprendimus, kuriuos taip pat planuojama diegti „Ocean 2020” projekte.

Virtuali realybe

Įgyvendinat projektą jūrinės aplinkos stebėjimui ir kontrolei ketinama pirmą kartą pasitelkti papildytos ir virtualios realybės technologijas. Tikimasi, kad tai leis pagerinti operacijų vykdymą, suteiks galimybę efektyviau naudoti išteklius ir realiu laiku valdyti tikslią informaciją bei žvalgybos duomenis.

„Ocean 2020“ – vienas pirmųjų projektų, finansuojamų pagal Europos Sąjungos Parengiamųjų veiksmų gynybos tyrimų srityje programą (Europos gynybos fondo testavimo fazė). Projektą nuo 2018 m. įgyvendina 42 partnerių konsorciumas iš 15 Europos valstybių. Lietuvos atstovai – Lietuvos kariuomenės Karinės jūsų pajėgos ir Baltijos pažangių technologijų institutas

2020 01 03 09:27
Spausdinti