Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KONFLIKTAS
Baltarusijos hibridinis puolimas: NATO siunčia pagalbą Lietuvai
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
NATO
NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Į Lietuvą netrukus atvyks NATO Kovos su hibridinėmis grėsmėmis paramos grupė, kuri turėtų įvertinti ir pateikti pasiūlymus dėl atsako į Baltarusijos vykdomą hibridinį puolimą prieš Lietuvą. Tokį sprendimą trečiadienį patvirtino Aljansas. 

Rugpjūčio pradžioje po prezidento Gitano Nausėdo pokalbio su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu Lietuva oficialiai kreipėsi į NATO, prašydama atsiųsti į šalį NATO Kovos su hibridinėmis grėsmėmis paramos grupę (angl. NATO Counter Hybrid Support Team). 

Vilnius kaltina Aliaksandro Lukašenkos režimą hibridiniu puolimu, sukuriant neteisėtų migrantų srautus (šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos pateko jau daugiau nei 4 tūkst.), bei kitų hibridinių priemonių naudojimu prieš Lietuvą. Minėto pokalbio metu NATO generalinis sekretorius J. Stoltenbergas ir G. Nausėda sutarė, kad tai yra hibridinė ataka. 

Kaip pasakojo diplomatai, prašymas atsiųsti pagalbą buvo gan pozityviai sutiktas visų 30 Aljanso narių, o trečiadienį Šiaurės Atlanto Taryba (NAC) priėmė galutinį formalų sprendimą dėl tokios grupės suformavimo ir siuntimo į Lietuvą. Prieš tai į NATO šalių ambasadorius NAC kreipėsi Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. 

„Mes siekiame, kad tokia grupė atvažiuotų, pateiktų savo vertinimus ir pateiktų savo išvadas“, – dar prieš Aljanso galutinį sprendimą dėl NATO Kovos su hibridinėmis grėsmėmis paramos grupės teigė Lietuvos ambasadorius prie NATO Deividas Matulionis. 

Pasak jo, tai antrasis toks atvejis Aljanso istorijoje. Dar 2018 m. liepą NATO lyderiai sutarė įsteigti kovos su hibridinėmis grėsmėmis grupes, kurios padėtų sąjungininkams jų prašymu pasiruošti ir atsakyti į priešiškas hibridines veiklas. 

„Grupė gali pateikti siūlymus, kur yra silpnos vietos, ką reikėtų daryti. Tai skirtingų sričių ekspertų grupė, kuri atliktų tą vertinimą“, – paaiškino ambasadorius.

Šias grupes sudaro tiek civiliai ekspertai iš NATO rezervo, tiek sąjungininkų pasiūlyti asmenys. 

„Tai nėra nuolat veikianti grupė ir ji suformuojama priklausomai nuo situacijos“, – pasakojo D. Matulionis. 

Pirmą kartą NATO Kovos su hibridinėmis grėsmėmis paramos grupė buvo nuspręsta pasiųsti į Juodkalniją 2019 m., artėjant parlamento rinkimams. Toks sprendimas buvo priimtas po to, kai 2016 m. prorusiškos ir proserbiškos jėgos bandė surengti perversmą šalyje, kad ji atsisakytų sprendimo prisijungti prie NATO. 

2021 08 25 15:39
Spausdinti