Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


Aštrėja nesutarimai tarp Ispanijos premjero ir Katalonijos prezidento
BNS
(Reuters nuotr.).

Ispanijos premjeras Mariano Rajoy pirmadienį apkaltino Katalonijos prezidentą  Carlesą Puigdemont'ą šantažu. Katalonai yra parengę planą nedelsiant atsiskirti nuo Ispanijos, jeigu Madridas neduos sutikimo rengti referendumo dėl nepriklausomybės.

M.Rajoy sakė, kad numanomas planas yra „nepakenčiamas“ ir kad tai rimčiausias incidentas, kokį tik jis yra matęs per savo karjerą. Laikraštis „El Pais“ rašė, kad Katalonijos įstatymo projektu numatomas respublikos įkūrimas, iškart perimant šio šiaurės rytų regiono teismų sistemos kontrolę ir konfiskuojant valstybės turtą. C.Puigdemont'o valdančiosios koalicijos „Kartu už „Taip“ įtakingas narys Jordi Turullas savo tviterio paskyroje paneigė pranešimą ir sakė, kad „El Pais“ versija yra pasenusi ir kad tai bus pademonstruota, kai įstatymas galiausiai bus patvirtintas. Katalonijos vyriausybė vadinamąjį atsiskyrimo nuo Ispanijos įstatymo projektą slapta rengė kelis mėnesius. Aiškiai susierzinęs M.Rajoy sakė, kad C.Puigdemont'as siekia sugriauti padėtį, gyvuojančią mažiausiai 500 metų, ir kad jis to neleisiąs.
M.Rajoy sakė, kad C.Puigdemont'as siekia sugriauti padėtį, gyvuojančią mažiausiai 500 metų, ir kad jis to neleisiąs.
Jis pareikalavo, kad C.Puigdemont'as savo atsiskyrimo pasiūlymą pateiktų parlamentui ir paaiškintų, kodėl „grasina valstybei ir ją šantažuoja“. C.Puidgemont'as atmetė pasiūlymą kreiptis į parlamentą, kuriame Katalonijos referendumo pasiūlymas beveik neabejotinai būtų atmestas. Pirmadienį kalbėdamas privačioje konferencijoje Madride jis sakė, jog M.Rajoy pasiūlymas yra „spąstai“, kurių tikslas yra sudaryti tarptautinei bendrijai įspūdį, kad Ispanija yra pasirengusi aptarinėti šį klausimą. Jis taip pat perspėjo, kad Ispanijos vyriausybė „nebeturi daug erdvės atmetimams“. Konferencija, kurioje dalyvavo maždaug 150 kviestinių dalyvių, tarp jų – kraštutinių kairiųjų partijos „Podemos“ atstovai, buvo vadinama paskutiniu Katalonijos pasiūlymu pasiekti susitarimą su Ispanija dėl referendumo. Prie konferencijos vietos protestavo maždaug 200 žmonių iš kraštutinės dešiniojo sparno grupės, kurie skandavo „Tegyvuoja Ispanija“ ir „Separatistai teroristai“.

Norėtų surengti rugsėjį

C.Puigdemont'as sakė, jog net vyriausybė pripažįsta, kad Katalonijos klausimas yra rimčiausias, su kuriuo Ispanija susiduria šiuo metu. Jis kaltino M.Rajoy, kuris jo esą nesprendžia, elgiantis neatsakingai. „Mes norime referendumo su vyriausybės palaiminimu, – sakė C.Puigdemont'as. – Norime viską aptarti ... Dialogo pasiūlymas yra nuolatinis.“ Tačiau jis pridūrė, kad jie neatsisakys katalonų balsavimo idėjos, jeigu vyriausybė ir toliau bus linkusi „sakyti „ne“ viskam“. C.Puigdemont'o vyriausybė žada balsavimą dėl atsiskyrimo surengti rugsėjo mėnesį, net ir be centrinės vyriausybės pritarimo. Abiejų vyriausybių santykiai pastaraisiais metais dėl šio klausimo labai pablogėjo. M.Rajoy vyriausybė nuolat kartojo, kad referendumas dėl nepriklausomybės yra nelegalus, jeigu nebus atitinkamos Ispanijos konstitucijos pataisos. Katalonija, kurios sostinė yra Barselona, generuoja penktadalį visos Ispanijos bendrojo vidaus produkto (BVP). Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 05 23 15:37
Spausdinti