Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Argentina ieško dingusio povandeninio laivo su 44 jūreiviais
BNS
Povandeninis laivas „ARA San Juan“ išplaukia iš Buenos Airių uosto. Liepos 2 d. 2014 m.(Reuters nuotr.).

Tarptautinės pajėgos Atlanto vandenyne nepalankiomis sąlygomis vis dar ieško iš radarų dingusio šalies karinių pajėgų povandeninio laivo.

Palydovui užfiksavus kelis pagalbos signalus atsirado vilčių, kad 44 jo įgulos nariai tebėra gyvi. Su vokiečių statybos dyzeliniu-elektriniu povandeniniu laivu „ARA San Juan“ nepavyksta susisiekti nuo trečiadienio. Argentinos pajėgoms vykdyti paieškų operaciją padeda Brazilijos, Didžiosios Britanijos, Čilės, Jungtinių Valstijų ir Urugvajaus laivai bei lėktuvai. Vilčių atrasti gyvus povandeninio laivo įgulos narius atsirado, kai Argentinos karo laivynas šeštadienį aptiko septynis trumpus palydovo signalus, kurie, pareigūnų manymu, galėjo būti išsiųsti iš dingusio laivo. Pranešama, kad tų signalų trukmė buvo nuo keturių iki 36 sekundžių ir kad jie buvo išsiųsti nuo 10 val. 52 min. vietos (15 val. 52 min. Lietuvos) laiku ir 15 val. 42 min. (20 val. 42 min.), tačiau tiesioginio ryšio su povandeniniu laivu užmegzti nepavyko. Vis dėlto Argentinos karinis jūrų laivynas negalėjo patvirtinti, kad šių signalų šaltinis tikrai yra dingęs povandeninis laivas. „Ryšio seansai buvo labai trumpi, o signalas – labai silpnas“, – sakė karinio jūrų laivyno atstovas Enrique Balbi. Vėliau jis nurodė, kad kariuomenei dar nepavyko susisiekti su povandeniniu laivu arba aptikti jo radaro signalų.

Septynių metrų aukščio bangos

Užfiksavus minėtus signalus, atsinaujino viltys, kad povandeninis laivas galbūt atsirado, tačiau dėl siaučiančių septynių metrų aukščio bangų nustatyti jo buvimo vietą yra itin sunku, pranešė pareigūnai. Pasak E. Balbi, oro sąlygos veikiausiai nepagerės iki antradienio. Nepaisant blogų orų, „paieškas ištisą parą skirtingose vietose vykdo 10 lėktuvų – tiek iš Argentinos, tiek iš užsienio“. Tvyro „atsargaus entuziazmo“ jausmas, televizijai C5N sakė karinio jūrų laivyno ekspertas Fernando Moralesas. Jo teigimu, bandymai pasinaudoti palydoviniu telefonu rodo, kad „povandeninis laivas turėjo išnirti į tokį gylį, kuriame toks skambutis būtų įmanomas“. Pareigūnai sakė, kad paskutinį kartą su povandeniniu laivu buvo susisiekta ankstyvą trečiadienį, jam esant San Chorchės įlankoje, maždaug už 430 km nuo Argentinos krantų. Gelbėtojai dirba 300 km skersmens paieškų zonoje Atlanto vandenyne aplink vietovę, kur paskutinį kartą buvo susisiekta su povandeniniu laivu. JAV ginkluotųjų pajėgų pietinis štabas atsiuntė patruliavimo ir žvalgybos lėktuvą „Boeing P-8 Poseidon“ su 21 įgulos nariu, NASA orlaivį „P-3 Orion“ bei kitokios įrangos ir ekspertų. Jungtinių Valstijų karinis jūrų laivynas atsiuntė du nepilotuojamus povandeninius aparatus su sonarais, kuriais galima kruopščiai ištirti objektus vandenyno dugne. Britanijos Karališkasis jūrų laivynas pranešė į Argentiną išsiuntęs laivą „HMS Protector“ bei Antarktidos patrulių laivą. E. Balbi nurodė, kad armada seka povandeninio laivo kursą į šiaurę, Mar del Platos link. Įgulos narių artimieji karinio jūrų laivyno bazėje iškėlė vėliavą su užrašu „Būk stipri, Argentina; Tikime Dievą, laukiame jūsų“.

„Jie turi išsilaikyti“

„Padarysime viską, kad kuo greičiau surastume tą povandeninį laivą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Argentinos prezidentas Mauricio Macri. Visos pakrantėje esančios ryšių bazės gavo nurodymus ieškoti bet kokių tolesnių signalų, o dingusiųjų artimieji neramiai laukė žinių apie laivą Mar del Platos mieste. Claudio Rodriguezas, kurio brolis Hernanas yra tame povandeniniame laive, sakė neprarandąs vilties, nes užfiksuoti signalai reiškia, kad jis gali būti nenuskendęs ir bus surastas. „Jie turi išsilaikyti. Ačiū Dievui“, – sakė jis. Tarp įgulos narių yra ir pirmoji povandeniniame laivyne tarnaujanti moteris, 35-erių Eliana Krawczyk. Karinis jūrų laivynas neatmeta jokių „San Juan“ dingimo versijų. Jo atstovas nurodė, jog labiausiai tikėtina, kad ryšys su povandeniniu laivu nutrūko dėl elektros gedimo. Povandeninis laivas plaukė iš įprastos misijos prie Ušuajos uosto, esančio netoli piečiausio Pietų Amerikos taško, į savo bazę Mar del Plato mieste, kuris yra apie 400 km į pietus nutolęs nuo sostinės Buenos Airių. „San Juan“ yra vienas iš trijų Argentinos laivyno povandeninių laivų. 65 metrų ilgio laivas pastatytas Vokietijoje „Thyssen Nordseewerke“ statykloje 1983-aisiais. 2007–2014 metais jis buvo remontuojamas, ir jo eksploatavimas pratęstas 30 metų. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 11 20 13:23
Spausdinti