Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Aistros dėl ministro: premjeras atsižvelgė į Prezidentės nuomonę, R. Karbauskis kalba apie konservatorių pridenginėjimą
BNS
Edvardo Blaževič nuotr.

Prezidentei Daliai Grybauskaitei pareiškus, kad žemės ūkio ministras Bronius Markauskas neturi galimybių toliau dirbti, premjeras Saulius Skvernelis sako, kad ministrui būtų sudėtinga likti pareigose.

„Sudėtinga ministrui darbuotis bet kokiu atveju būtų po tokio valstybės vadovo pareiškimo, bet sprendimus priimsime grįžę į Vilnių“, – ketvirtadienį Kijeve žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

Jis atkreipė dėmesį, kad B. Markauskui metami priekaištai nėra susiję tiesiogiai susiję su juo, o su jo motinos ūkiu. „Norėtųsi, kad būtų tiesiogiai su ministru betarpiškai tie dalykai susiję“, – teigė S. Skvernelis.

Kita vertus, anot premjero, nėra gerai, „kai ministerija linksniuojama ir ministras“. „Bet reikiami sprendimai bus priimti“, – pabrėžė Vyriausybės vadovas.

Premjeras iš vizito Kijeve grįš ketvirtadienio pavakare.

Partijos pirmininkas ministrą gina

„Valstiečių“ frakcijos lyderis sako, kad šalies vadovė ministru „pridenginėja konservatorių bėdas“.

Pasak Ramūno Karbauskio, B. Markauskas yra „sąmoningai pakišamas“, ir jeigu jo likimas priklausytų tik nuo frakcijos, jis iš ministrų nebūtų atšaukiamas. „Manau, kad yra labai svarbu pridenginėti kuo nors konservatorių bėdas. Prezidentės vertinimas nuviliantis žinant, kad ji niekaip nereagavo į informaciją, kuri susijusi su konservatorių partijos faktais, susijusiais su aiškia korupcija, su dėžutėmis, su pietumis restoranuose, su įvairiomis kompanijomis. Galiu teigti, kad ministras sąmoningai pakišamas. Laike sutampa su ta informacija, kuri buvo susijusi su konservatorių problemomis. Atstatydinti ministrą nėra pagrindo“, – Seime žurnalistams pareiškė Ramūnas Karbauskis.

R. Karbauskis pareiškė, kad premjerui manant, kad ministras toliau gali eiti savo pareigas, B. Markauskas jas ir eis.

„Suprantu, kad po tokio pareiškimo prezidentei būtų sunku dirbti su ministru, bet žemdirbiams su ministru yra dirbti lengva. Ir jeigu premjeras manys, kad ministras toliau gali eiti savo pareigas, tokiu atveju, jis jas ir eis“, – tvirtino R. Karbauskis.

R. Karbauskio teigimu, jeigu B. Markausko likimas poste priklausytų tik nuo daugumą Seime turinčių „valstiečių“ frakcijos, B. Markauskas liktų dirbti. „Jeigu tai priklausys tik tai nuo frakcijos, jis tikrai liktų, nėra abejonių, niekas frakcijoje... Žemdirbiai palaiko ministrą – nesu girdėjęs žemdirbio, kuris būtų nusivylęs ministru, bet sprendimą priiminės ne Seimo frakcija, o Vyriausybės vadovas“, – aiškino R. Karbauskis.

Pasak R. Karbauskio, situacija dėl B. Markausko yra išpūsta sąmoningai. „Aišku, laike buvo laikoma (informacija apie B. Markausko ūkininkavimo aplinkybės – BNS) iki šito laikotarpio. Nes buvo tie trys ar ketveri metai nuo neva nebuvusio susitarimo. Tai ką, tas žmogus nematė?“ – tvirtino „valstiečių“ lyderis.

Portalas 15min.lt rašė, jog B. Markausko motina Sofija Markauskienė 5–6 metus keliais sklypais Klaipėdos rajone naudojasi be savininkų leidimo. Vienas žemės savininkų teigė pats mokantis žemės mokestį ir nėra suteikęs leidimo ministro šeimai ūkininkauti jo žemėje. Tuo metu, pasak portalo, B. Markausko motina už šiuos sklypus iš Nacionalinės mokėjimų agentūros gauna išmokas. Žemės ūkio ministras šiuo metu išėjęs trumpų atostogų - jo darbe nebus ketvirtadienį ir penktadienį.

Prezidentė: B. Markauskas neturi teisės likti

Prezidentė D. Grybauskaitė pareiškė, kad kritikos dėl šeimos ūkininkavimo aplinkybių sulaukęs žemės ūkio ministras B. Markauskas neturi galimybių toliau dirbti.

„Aš manau, kad nei politinės, nei moralinės teisės likti poste toks ministras nebeturi. Jis ją prarado“, – ketvirtadienį transliuotame interviu LRT radijui sakė šalies vadovė.

Ministrą delegavusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis tvirtino neturintys priekaištų ministro darbui, bet dėl jo likimo turi nuspręsti Vyriausybė.

Portalas 15min.lt rašė, kad B. Markausko motina Sofija Markauskienė 5–6 metus keliais sklypais Klaipėdos rajone naudojasi be savininkų leidimo.

Vienas žemės savininkų teigė pats mokantis žemės mokestį ir nėra suteikęs leidimo ministro šeimai ūkininkauti jo žemėje. Tuo metu, pasak portalo, B. Markausko motina už šiuos sklypus iš Nacionalinės mokėjimų agentūros gauna išmokas.

Žemės ūkio ministras šiuo metu išėjęs trumpų atostogų – jo darbe nebus ketvirtadienį ir penktadienį.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2018 04 12 18:23
Spausdinti