Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ATSTOVYBĖ ES
A. Skaisgirytė ginčą dėl ambasadoriaus ES vadina valdančiųjų kerštu
BNS
Fotobankas
A. Skaisgirytė.

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė ginčą dėl ambasadoriaus Europos Sąjungoje (ES) vadina valdančiųjų kerštu, šiems nepavykus perimti atstovavimo Europos Vadovų Taryboje (EVT).

„Atėjus naujai Vyriausybei, jie ėmė atvirai konfrontuoti su prezidentu dėl atstovavimo Europos Vadovų Taryboje (EVT). Manau, kad galima daryti prielaidą, kad ambasadoriaus neskyrimas buvo tos konfrontacijos dalis“, – pirmadienį transliuotame interviu Lietuvos radijui sakė A. Skaisgirytė.

Ji teigė, kad šalies vadovas buvo pasiūlės tris kandidatūras į ambasadoriaus ES pareigas, tačiau jos buvo atmestos, o paskutinį pasiūlymą iš Užsienio reikalų ministerijos Prezidentūra buvo gavusi prieš tris mėnesius.

„Prezidentas valdantiesiems siūlė bent tris kandidatūras, kurios, deja, buvo atmestos. Gaila, nes tai žmonės profesionalai, vienas dirbantis Europos Komisijoj, kiti du iš Lietuvos diplomatinio korpuso, dirbę arba tebedirbą Europos sąjungos srityje. Prezidentas laukia naujų siūlymų dėl kandidatūros iš Užsienio reikalų ministerijos. Paskutinį kartą siūlymas ta tema buvo prieš gerus tris mėnesius“, – kalbėjo A. Skaisgirytė.

„Tikrai yra gaila, turbūt tai yra didesnio paveikslo dalis, tai yra valdančiųjų noro konfrontuoti su prezidentu dalis dėl EVT, konkuruoti su juo, nepavykus šitai užmačiai toks menkas kerštas yra bent neskirti ambasadoriaus“, – situaciją komentavo prezidento patarėja.

Lietuvos atstovybė nuolatinio vadovo ambasadoje ES neturi nuo pernai rugpjūčio, kai baigėsi Jovitos Neliupšienės kadencija.

G. Nausėda anksčiau buvo patvirtinęs, kad ambasadoriumi prie Europos Sąjungos nori matyti Europos Komisijoje dirbantį Vygandą Jankūną, jam talkinusį per prezidento rinkimų kampaniją.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Žygimantas Pavilionis pirmadienį Lietuvos radijo laidoje „Ryto garsai“ situaciją sakė esant kitokią, nei įvardijo prezidento patarėja.

Pasak Ž. Pavilionio, šalies vadovas atsisako skirti konkursą laimėjusius diplomatus, bet kandidatai neįtiko, „kadangi jie nėra jam (G. Nausėdai) asmeniškai lojalūs“.

„Į šį postą netgi prieš Vyriausybės patvirtinimą Prezidentūra nuolat siūlė neprofesionalų žmogų, kuris nedirbo valstybės tarnyboje, kuris nebuvo diplomatinės tarnybos dalis, bet tiesiog dalyvavo prezidento G. Nausėdos kampanijai Briuselyje“, – sakė Ž. Pavilionis.

„Į šią vietą buvo organizuoti net trys konkursai diplomatinės tarnybos, pagal atrankos principus buvo atrinkti tris kartus patys profesionaliausi žmonės, kurie neįtiko prezidentui, kadangi jie nėra jam asmeniškai lojalūs. Jis, matyt, įsivaizduoja, kad Briuselis yra jo kažkokia asmeninė vieta, kuris keturis kartus per metus nuvažiuoja nusifotografuoti, bet ten yra juodas darbas kiekvieną dieną dirbamas“, – kalbėjo komiteto vadovas.

Lietuvoje ambasadorius Vyriausybės teikimu tvirtina prezidentas, pritarus Seimo Užsienio reikalų komitetui.

Premjerė Ingrida Šimonytė pastaruoju metu komentuodama šią situaciją teigė neišgirdusi dalykinių argumentų, kodėl diplomatas Simonas Šatūnas negali būti skiriamas nuolatiniu Lietuvos ambasadoriumi ES.

Klausimą, kas Lietuvai turėtų atstovauti EVT, prezidentas G. Nausėda ar premjerė I. Šimonytė, konservatoriai ėmė kelti pernai laimėję Seimo rinkimus.

Prezidentas G. Nausėda teigė, kad ketina ir toliau atstovauti Lietuvai visuose viršūnių susitikimuose.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 09 27 10:03
Spausdinti