Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


A.Merkel žada derėtis dėl koalicijos su liberalais ir žaliaisiais
BNS
A.Merkel. („Reuters“ nuotr.).

Vokietijos kanclerė Angela Merkel patvirtino, kad pradės derybas su liberalais ir žaliaisiais dėl naujos koalicinės vyriausybės po praėjusio mėnesio rinkimų.

Rugsėjo 24-ąją A.Merkel užsitikrino ketvirtą kadenciją šalies kanclerio poste, tačiau šių rinkimų rezultatai buvo nuviliantys, turint galvoje, kad istorinių laimėjimų pasiekė ultradešinioji nacionalistinės pakraipos partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD). Kraštutiniai dešinieji iš jos konservatyvaus Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) ir Krikščionių socialinės sąjungos (CSU) bloko atėmė apie milijoną balsų, taigi dabar ji neturi jokio akivaizdaus koalicijos, vadovausiančios didžiausiai Europos ekonomikai, varianto.
Kraštutiniai dešinieji iš jos konservatyvaus Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) ir Krikščionių socialinės sąjungos (CSU) bloko atėmė apie milijoną balsų, taigi dabar ji neturi jokio akivaizdaus koalicijos, vadovausiančios didžiausiai Europos ekonomikai, varianto.
Ji jau yra pareiškusi, kad surengs preliminarias derybas su dviem mažesnėmis partijomis, verslui palankia Laisvąja demokratų partija (FDP) ir į kairę linkusiais žaliaisiais. Šeštadienį A.Merkel kalbėjo, kad šios derybos bus sudėtingos. Visgi ji pridūrė, kad tikisi, jog koalicija susidarys. CDU/CSU aljansas su FDP ir žaliaisiais pramintas „Jamaikos“ koalicija, nes šių partijų spalvos yra tokios pačios, kaip tos Karibų valstybės vėliavos. Tokios sudėties koalicijos jau buvo išbandytos atskirų Vokietijos žemių vyriausybėse, nors joms ne visada gerai sekėsi. Federaliniu mastu tokia koalicija niekada nebuvo sukurta. Derybos dėl koalicijos turėtų prasidėti artimiausiomis dienomis, tačiau nauja vyriausybė veikiausiai bus suformuota tik šių metų pabaigoje. Sekmadienį A.Merkel ir kiti CDU lyderiai susitiks su savo bavariškosios sąjungininkės CSU atstovais, kad susitartų dėl bendros programos artimiausiems ketveriems metams. Galutiniai rinkimų rezultatai rodo, CDU/CSU blokas gavo 33 proc. balsų. Konservatorių pozicijos susilpnėjo: prieš ketverius metus jie surinko 41,5 proc. balsų, o šiais metais jų pasirodymas buvo vienas blogiausių per pokario laikotarpį. Tuo tarpu dabartinės valdančiosios koalicijos jaunesnieji partneriai socialdemokratai (SPD) gerokai atsiliko, gavę tik 20,5 proc. balsų. Šios partijos lyderis Martinas Schulzas (Martinas Šulcas) pareiškė, kad socialdemokratai pereis į opoziciją. „Aišku, kad artimiausioje ateityje socialdemokratai arba SPD nesugebės valdyti nacionaliniu lygiu“, – teigė A.Merkel. AfD savo ruožtu gavo 12,6 proc. balsų. Ketvirtoji liko kita labiausiai savo pozicijas sustiprinusi politinė jėga – verslui palanki FDP, laimėjusi 10,7 proc. balsų ir grįžtanti į parlamentą po ketverių metų pertraukos. Dar 8,9 proc. rinkėjų palaikė žaliuosius. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama. 
2017 10 08 13:16
Spausdinti