Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


A.Merkel Lenkijos įvykdytą teismų reformą laiko rimta problema
BNS
A.Merkel. („Reuters“ nuotr.).

Vokietijos kanclerė Angela Merkel antradienį pareiškė, kad jos šalis negali tylėti dėl Europos Sąjungai (ES) nerimą keliančios teisinės valstybės principų padėties Lenkijoje, ir pabrėžė, kad tai yra rimta problema.

Lenkija pirmadienį atmetė ES nuogąstavimus, kad Varšuvos dešiniosios vyriausybės vykdomos prieštaringai vertinamos teismų reformos, išprovokavusios masinių visuomenės protestų, sužlugdys teismų nepriklausomybę šioje šalyje. A.Merkel sakė: „Kad ir kaip trokštu gerų santykių su Lenkija, mūsų kaimyne ... negalime tylėti ir nieko nesakyti vien tam, kad išsaugotume ramybę.“ Kanclerė pridūrė, kad teisinės valstybės principai yra bendradarbiavimo Europos Sąjungoje pagrindas.
A.Merkel sakė: „Kad ir kaip trokštu gerų santykių su Lenkija, mūsų kaimyne ... negalime tylėti ir nieko nesakyti vien tam, kad išsaugotume ramybę.“
Europos Komisija (EK) nuo liepos 26-osios buvo suteikusi Varšuvai mėnesio laikotarpį atšaukti teisės aktus, Briuselio laikomus keliančiais sisteminę grėsmę įstatymų viršenybei, taip pat informuoti ES aukščiausiąją vykdomosios valdžios instituciją, kokių buvo imtasi priemonių tiems įstatymams pakeisti. Be kita ko, EK išreiškė susirūpinimą, kad Lenkijos teisingumo ministras gauna įgaliojimą pratęsti teisėjų, pasiekusių pensinį amžių, kadenciją arba skirti ir atleisti teismų pirmininkus. Lenkijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį savo ruožtu pareiškė, kad partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) vyriausybės įstatymai, kurių pagrindinis tikslas – reformuoti teisingumo sistemą, visiškai atitinka Europos standartus. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 08 29 17:40
Spausdinti