Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


LIETUVA IR BALTARUSIJA
A. Bilotaitė kaltina Baltarusiją organizuojant nelegalią migraciją į Lietuvą, žada stiprinti pasienio apsaugą
BNS
Fotobankas
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ketvirtadienį pareiškė, kad Baltarusijos pareigūnai dalyvauja organizuojant nelegalią migraciją į Lietuvą. Ji žada stiprinti apsaugą pasienyje su Baltarusija – daugiausia per porą metų stebėjimo sistemas ketinama įrengti visame pasienio ruože su šia šalimi. 

Pasak A. Bilotaitės, šiuo metu stebimi išaugę ne tik kontrabandos, bet ir nelegalių migrantų skaičiai ir tai gali būti susiję su Baltarusijos režimo veikla.

„Šiuo metu turime aiškius signalus, kad yra problemų, nes pastaruoju metu stebime nelegalios migracijos srautus ir ta tendencija tokia, kad per šių metų pirmąjį ketvirtį mes turime 178 nelegalius migrantus, kurie pateko iš Baltarusijos. Jeigu lygintume su praėjusiais metais, tai tas skaičius yra ženkliai išaugęs“, – teigė A. Bilotaitė.

„Panašu, kad už tam tikrą mokestį, mūsų žiniomis, tie žmonės atgabenami prie Lietuvos sienos ir organizuotai patenka į Lietuvą. (...) Akivaizdu, kad Baltarusijos pareigūnai čia irgi lyg ir dalyvauja“, – pridūrė ji.

Ministrė pažymėjo, kad Lietuva ketina imtis veiksmų sprendžiant šią problemą.

„Mes esame numatę kelias sprendimų kryptis. Pirmas sprendimas susijęs su ilgalaike perspektyva. Mūsų tikslas – padengti visą sieną su Baltarusija stebėjimo sistemomis. Todėl šiandien pavedžiau, kad būtų paruoštas poreikių ir galimybių planas, kad siena būtų kuo skubiau padengta stebėjimo sistema“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

„Noriu patikinti, kad politinė valia tam yra tiek iš premjerės, tiek iš Vyriausybės pusės. Tikrai bus rasti visi finansiniai resursai, kad siena kuo skubiau būtų padengta“, – pridūrė ji.

Jos teigimu, ties visu pasieniu su Baltarusija įdiegti stebėjimo sistemas norima daugiausia per artimiausius dvejus metus.

Pasak ministrės, šiuo metu stebėjimo sistemomis padengta tik 38 proc. pasienio.

Sienos stebėjimo sistema, anot ministrės, padengti visą ruožą kainuotų 38 mln. eurų.

A. Bilotaitė taip pat teigė, kad „trumpuoju laikotarpiu“ jau dabar stiprinama pasienio su Baltarusija apsauga.

„Jau yra vykdomi tam tikri veiksmai. Jau vykdoma sustiprinta sienos su Baltarusija apsauga. Mes jau šiuo metu rengiame valstybės sienos priedangos plano atnaujinimą ir svarstome jo aktyvinimą. Tai reiškia, kad įsijungus šitam planui būtų įtrauktos ir kitos institucijos, kurios įsitrauktų į sienos apsaugos organizavimą“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė.

Be kita ko, ji sakė, kad susitvarkyti su nelegalių migrantų srautais galėtų padėti ir savivaldybės, sprendžiant jų laikino apgyvendinimo problemą, taip pat teigė, kad Lietuvai tvarkytis su iššūkiais pasienyje su Baltarusija gali padėti ir Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra „Frontex“.

Ministrės teigimu, žadama imtis priemonių, kad migracijos sistema Lietuvoje nebūtų patraukli atvykėliams.

„Mes šiuo metu matome, kad yra tam tikra problema ir kad ta pati migrantų organizavimo schema yra tokia, kad ji sukuria patrauklumo įspūdį. Tai mūsų yra aiškus sprendimas sukurti tokią sistemą, kad ji nėra patraukli, kad būtų aiškus signalas, jog nėra patrauklu atvykti į Lietuvą“, – sakė vidaus reikalų ministrė.

Lietuvos pasienio ruožas su Baltarusija siekia 680 kilometrų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2021 05 27 13:04
Spausdinti