Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


MIGRANTAI
Vokietija ragina ES padėti pažaboti neteisėtų migrantų srautą iš Baltarusijos
BNS
Scanpix
H. Seehoferis.

Vokietija antradienį paragino Europos Sąjungą „imtis veiksmų“ ir padėti sustabdyti migrantų, neteisėtai bandančių patekti į Lenkiją iš Baltarusijos, srautą.

„Lenkija ar Vokietija negali tvarkytis su tuo vienos“, – sakė vidaus reikalų ministras Horstas Seehoferis dienraščiui „Bild“ ir paragino ES „laikytis išvien“.

„Turime padėti Lenkijos vyriausybei užtikrinti jų išorės sienos saugumą. Tai iš tiesų yra Europos Komisijos uždavinys. Raginu juos imtis veiksmų“, – sakė ministras.

Šį raginimą H. Seehoferis išsakė Lenkijai pranešus, kad ji atrėmė šimtų migrantų bandymą neteisėtai patekti į šalį iš Baltarusijos.

Varšuva įspėjo, kad padėtis gali eskaluotis, nes dar tūkstančiai atvykėlių traukia sienos link, ir kad gali būtų pereita prie „ginkluoto pobūdžio“ veiksmų.

H. Seehoferis sakė palaikąs Lenkijos sprendimą statyti fizinę užtvarą pasienyje su Baltarusija.

„Negalime kritikuoti jų... už tai, kad saugo ES išorės sienas, – sakė ministras dienraščiui „Bild“. – Suprantama, ne panaudojant šaunamuosius ginklus, bet kitomis turimomis priemonėmis.“

ES kaltina Baltarusijos autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, kad šis skraidina migrantus iš Vidurinių Rytų ir Afrikos šalių į Minską, o tada siunčia juos pėsčiomis per sieną į Bendrijos teritoriją, keršydamas už bloko sankcijas jo režimui, taikomas dėl susidorojimo su opozicija.

A. Lukašenka šiuos kaltinimus atmeta.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pirmadienį paragino ES nares įvesti naujų sankcijų Baltarusijai dėl kurstomo migrantų antplūdžio.

Naudotis „migrantais politiniais tikslais – nepriimtina“, sakė ji ir pridūrė, kad ES taip pat nagrinės galimybes imtis sankcijų prieš „trečiųjų šalių oro bendroves“, gabenančias migrantus į Baltarusiją.

Lenkijos kaimynė Vokietija pastaruoju metu susiduria su smarkiai išaugusiu migrantų, atvykstančių į šalį iš Baltarusijos per Lenkija, srautu.

Oficialiais duomenimis, vien per spalį jų atvyko beveik 5 tūkstančiai.

Reaguodamas Berlynas sugriežtino pasienio kontrolę ir dislokavo papildomų policijos pajėgų.

Vokietija pasirengusi pasiūlyti Lenkijai policijos pagalbą, sakė parlamento valstybės sekretorius vidaus reikalams Stephanas Mayeris.

„Vokietija galėtų labai greitai nusiųsti policijos pajėgų padėti Lenkijai, jei Lenkija pageidautų“, – sakė jis dienraščiui „Bild“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 09 09:25
Spausdinti