Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


ES BIUDŽETAS
Vokietija po ES biudžeto vetavimo „įsitikinusi“, kad sprendimas bus rastas
BNS
Unsplash

Vokietija optimistiškai vertina galimybes rasti sprendimą po Lenkijos ir Vengrijos veto Europos Sąjungos biudžetui, antradienį sakė užsienio reikalų ministras Heiko Maasas.

Vengrija ir Lenkija pirmadienį užblokavo ES 2021–2027 metų trilijono eurų biudžeto ir 750 mlrd. eurų finansinių priemonių dėl pandemijos paketo patvirtinimą, įstumdamos bloką į politinę krizę.

„Artimiausiomis valandomis ir dienomis dirbsime su visomis susijusiomis šalimis,... kad rastume sprendimą... Esu įsitikinęs, kad sprendimas bus, – sakė H. Maasas. – Mums reikia ne šiaip sprendimo, o greito sprendimo, ir esu tikras, kad mes jį gausime.“

H. Maasas taip pat užsiminė nusivylęs skubiai reikalingų lėšų blokavimu ir atkreipė dėmesį, jog dėl Vokietija šį pusmetį pirmininkauja ES bei tarpininkauja sprendžiant susidariusią situaciją, tad „jam būtų neprotinga pasakyti, ką jis iš tikrųjų galvoja“ apie veto.

Varšuva ir Budapeštas nepritaria nuostatai, kad lėšų mokėjimas turi būti susietas su įpareigojimu valstybėms narėms laikytis teisinės valstybės ir demokratijos principų.

Biudžeto ir atsigavimo paketo vetavimas sukėlė pasipiktinimą Briuselyje.

Didžiausios Europos Parlamento frakcijos, konservatyviosios Europos liaudies partijos (ELP), lyderis Manfredas Weberis pareiškė: „Jei gerbiate teisinę valstybę, bijoti nėra ko. Neatsakinga atimti iš visos Europos krizinį finansavimą per didžiausią pastarųjų dešimtmečių krizę.“

Klausimo dabar imsis valstybių narių ministrai, antradienį susitinkantys vaizdo konferencijoje ruošti dirvos ES lyderių ketvirtadienio susitikimui.

Vokietijos Europos reikalų ministras Michaelis Rothas anksčiau antradienį paragino skubiai surasti išeitį iš susidariusios aklavietės.

„Nėra pateisinimo toliau delsti, tad prašau visų Europos Sąjungoje vykdyti savo įsipareigojimus, – sakė jis. – Dabar laikas ne veto, o greitai veikti remiantis solidarumo dvasia.“

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 17 13:37
Spausdinti