Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


MIGRANTAI
Vokietija dėl migrantų stiprins sienos su Lenkija kontrolę
BNS
Scanpix
Migrantai pabėgėlių centre Vokietijoje.

Vokietijos vidaus reikalų ministras sekmadienį pareiškė, kad šalis sustiprins sienos su Lenkija kontrolę, policijai išvaikius grupę ginkluotų kraštutinių dešiniųjų aktyvistų, bandžiusių neleisti migrantams patekti į šalį.

Ministras Horstas Seehoferis laikraščiui „Bild am Sonntag“ sakė, kad 800 policininkų jau pasiųsti prie sienos su Lenkija padėti tvarkytis su pastaruoju metu išaugusiu migrantų, bandančių neteisėtai patekti į šalį, prieš tai kirtusių Vokietijos rytinės kaimynės sieną su Baltarusija, srautu.

„Jei reikės, esu pasirengęs nusiųsti dar didesnį pastiprinimą“, – pridūrė jis.

Sekmadienį policija išvaikė maždaug pusšimtį aktyvistų iš radikalios ultradešiniųjų grupės „Trečiasis kelias“ (Der III. Weg), raginusios savo narius susirinkti ir imtis veiksmų prieš migrantus, bandančius patekti į šalį per sieną su Lenkija.

Per operaciją policija konfiskavo pipirinių dujų balionėlių, durtuvą, mačetę ir lazdų.

Nuo vasaros tūkstančiai migrantų, daugiausia iš Vidurinių Rytų, kirto ar bandė kirsti Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos sienas iš Baltarusijos. Jose dėl migrantų krizės pasienio rajonuose įvesta ekstremalioji padėtis, pradėta statyti pjaunančios vielos užtvara, stiprinama sienų apsauga.

Lenkijos vyriausybė paskelbė planuojanti pasienyje su Baltarusija pastatyti 350 mln. eurų kainuosiančią nuolatinę tvorą su judesio detektoriais užkirsti kelią migrantams patekti į šalį.

Paklaustas, ar tokios fizinės užtvaros būtinos, H. Seehoferis sakė: „Legitimu mums saugoti išorės sienas taip, kad būtų užkirstas kelias nenustatytiems sienos kirtimo atvejams.“

Remiantis Vokietijos vidaus reikalų ministerijos duomenimis, nuo šių metų pradžios maždaug 5 700 asmenų kirto Vokietijos ir Lenkijos sieną neturėdami leidimo atvykti.

Šeštadienį buvo suimtas įtariamas nelegalios imigracijos tarpininkas, kai netoli sienos su Lenkija buvo aptiktas furgonas su 31 neteisėtu migrantu iš Irako.

H. Seehoferis praėjusią savaitę parašė laišką Lenkijos vidaus reikalų ministrui Mariuszui Kaminskiui, siūlydamas sustiprinti bendrą patruliavimą Lenkijos ir Vokietijos pasienyje dėl augančio per Baltarusiją atvykstančių migrantų skaičiaus.

M. Kaminskis atsakė, kad Lenkija visapusiškai palaikys tokias priemones.

Tačiau H. Seehoferis praėjusią savaitę taip pat sakė, kad Vokietija neplanuoja uždaryti sienos su Lenkija. Ministras pridūrė, kad toks žingsnis būtų „teisiškai abejotinas“.

Europos Sąjunga kaltina Baltarusijos režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Minskui dėl represijų prieš opoziciją.

Tūkstančiai migrantų buvo atvilioti į Baltarusiją siūlant nemokamas turistines vizas ir tyčia dezinformuojant žmones, kad jie gali gauti prieglobstį ES neteisėtai kirtę sienas į kaimynines šalis Lenkiją, Lietuvą bei Latviją.

Anksčiau šį mėnesį kai kurių ES šalių, tarp jų Lenkijos, Lietuvos ir Graikijos, pareigūnai ragino statyti fizines užtvaras prie bloko sienų, siekiant užkirsti kelią bandymams naudoti migraciją kaip ginklą.

Briuselis kol kas atsisako skirti lėšų Bendrijos narėms užtvaroms prie bloko sienų statyti, tvirtindamas, kad dabartinė teisinė bazė leidžia naudoti ES biudžeto lėšas tik „sienų valdymo sistemoms“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 10 25 09:26
Spausdinti