Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


BUNDESTAGAS
Vokiečių SPD, žalieji ir liberalai skelbia pasiekę preliminarų susitarimą dėl vyriausybės
BNS
Scanpix
O. Scholzas.

Vokietijos Socialdemokratų partija (SDP), žalieji ir liberali Laisvoji demokratų partija (FDP) pasiekė preliminarų susitarimą dėl naujos šalies vyriausybės, penktadienį po virtinės trišalių diskusijų paskelbė finansų ministras Olafas Scholzas.

„Apskritai manome, kad įmanoma nauja pradžia su trimis čia susirinkusiomis partijomis“, – sakė ministras žurnalistams.

„Sutarėme dėl teksto po tiriamųjų derybų“, – sakė O. Scholzas iš centro kairės SDP ir pridūrė, kad tai „labai geras rezultatas, aiškiai parodantis, kad Vokietijoje gali būti suformuota vyriausybė, siekianti užtikrinti, kad mes darytume pažangą“.

Viena iš žaliųjų lyderių Annalena Baerbock sakė, kad pradinis susitarimas pranašauja „pažangos koaliciją“, kuri „iš tiesų išnaudos kitą dešimtmetį atsinaujinimui“.

Taip šios partijos, gerai pasirodžiusios per praėjusio mėnesio rinkimus, žengė žingsnį arčiau naujos vyriausybės, kuri nusiųstų kanclerės Angelos Merkel centro dešiniųjų bloką CDU-CSU į opoziciją. A. Merkel traukiasi iš politikos po 16 metų darbo kanclerės poste.

SDP, žalieji ir FDP penktadienį baigė kiek ilgiau nei savaitę trukusias tiriamąsias derybas ir sutarė, kad gali pereiti prie visaverčių koalicijos derybų. Tam dar reikia Žaliųjų partijos kongreso ir Laisvųjų demokratų vadovybės pritarimo.

Jei ir šios derybos bus sėkmingos, socialdemokratas O. Scholzas – dabartinės vyriausybės finansų ministras ir vicekancleris – taps Vokietijos naujuoju lyderiu.

CDU lyderis ir kandidatas į kanclerio postą Arminas Laschetas neseniai sakė, kad jo partija vis dar galvoja formuoti valdančiąją koaliciją, nors jo paties pareigos pakibusios ant plauko.

O. Scholzo partija pasiekė pergalę nereikšminga persvara rugsėjo 26 dieną vykusiuose visuotiniuose rinkimuose. SDP surinko 25,7 proc., o CDU-CSU – 24,1 proc. balsų.

Vis dėlto tai buvo prasčiausias rezultatas per visą CDU-CSU istoriją. Šiuo metu jame tvyro suirutė, o blokas susikoncentravęs į savo pralaimėjimo suvirškinimą ir naujos vadovybės paieškas. Nauji partijos lyderiai turėtų būti renkami per suvažiavimą gruodį.

O. Scholzas šią savaitę išreiškė įsitikinimą, kad trišalės derybos, kuriose dalyvauja jo partija, atvers kelią dar iki Kalėdų suformuoti naują vyriausybę.

SPD, žaliųjų ir FDP koalicija, praminta „šviesoforu“ pagal šių partijų spalvas – raudoną, žalią ir geltoną, palankiai vertinama vokiečių. Penktadienį paskelbti viešosios nuomonės apklausos duomenys parodė, jog 62 proc. respondentų norėtų, kad naują vyriausybę suformuotų „šviesoforo“ koalicija.

O. Scholzo populiarumas dar didesnis – net trys iš keturių respondentų nurodė, jog „būtų gerai“, jei jis taptų naujuoju kancleriu.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 10 15 15:25
Spausdinti