Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KORONAVIRUSAS
Visoje Lenkijos teritorijoje įvedamas „raudonosios zonos“ karantinas
BNS
Scanpix
Mateuszas Morawieckis.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis penktadienį pranešė, kad reaguojant į rekordinį koronaviruso atvejų gausėjimą, visa šalies teritorija nuo savaitgalio bus laikoma „raudonąja zona“.

Tokia žinia nuskambėjo 38 mln. gyventojų turinčiai valstybei penktadienį užfiksavus naują paros rekordą – 13 632 užsikrėtimo atvejus. Praėjusį šeštadienį pusė Lenkijos – didmiesčiai ir jų aplinkiniai rajonai – buvo priskirta didelės rizikos „raudonajai zonai“, o anksčiau įsigaliojo reikalavimas viešose vietose dėvėti apsaugines kaukes.

„Nuo rytojaus visa Lenkija bus priskirta raudonajai zonai“, – per virtualią spaudos konferenciją sakė M. Morawieckis. Jo teigimu, rengiant naujas priemones buvo pasirūpinta, kad „ekonomika veiktų greičiau nei per pavasario“ karantiną, kuris buvo griežtesnis.

Tarptautinio valiutos fondo vertinimu, Lenkijos ekonomika šiemet turėtų susitraukti 3,6 proc. – tai būtų vienas geriausių rezultatų visoje Europos Sąjungoje. M. Morawieckis jau praėjusią savaitę patarė „visiems turintiems galimybę dirbti nuotoliniu būdu“. Lenkijoje nuo šeštadienio pamokas lankys tik pirmokai, antrokai ir trečiokai. Vyresni mokiniai bei universitetų studentai mokysis nuotoliniu būdu.

M. Morawieckis taip pat paprašė visų vyresnių nei 70 metų gyventojų likti namuose. Pasak premjero, savanoriai bursis į „senjorų palaikymo grupes“, kurios tenkins pagyvenusiųjų poreikius. Restoranuose, kavinėse ir baruose bus galima užsisakyti tik maistą išsinešti. Sporto klubai ir baseinai bus uždaryti.

Bus leidžiami ne didesni kaip penkių asmenų susibūrimai, vestuvių pokyliai bus draudžiami, o parduotuvėse, viešajame transporte ir per religines ceremonijas bus griežtai ribojamas žmonių skaičius. Lenkijos nacionalinis stadionas pertvarkomas į Varšuvos lauko ligoninę, o kitur vyriausybė stato laikinas medicinos įstaigas, kadangi su COVID-19 protrūkiu besigrumianti sveikatos apsaugos sistema yra smarkiai apkrauta.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 23 14:40
Spausdinti