Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


VENGRIJA
Vengrija griežtins rinkimų įstatymą
BNS
Scanpix
V. Orbanas.

Pastaruoju metu aktyviai įstatymus rengianti Vengrijos vyriausybė ėmėsi keisti rinkimų taisykles, ir tai laikoma žingsniu, trukdančiu opozicinių partijų pastangoms suvienyti jėgas prieš kitus rinkimus 2022 metais.

Pasiūlymas, kurį remia teisingumo ministrė Judit Varga, parlamentui buvo nusiųstas antradienį prieš pat vidurnaktį. Pagal jį mažesniosioms partijoms būtų sunkiau per rinkimus gauti vietų su nacionaliniais partijų sąrašais.

Šiuo metu 93 iš 199 vietų Vengrijos parlamente paskirstoma pagal nacionalinius partijų sąrašus. Likusios vietos laimimos atskirose apygardose.

Jei parlamentas patvirtins įstatymą, bet kuri partija, norinti sudaryti nacionalinį sąrašą, turės iškelti savo kandidatus 50-yje apygardų. Dabar ši kartelė yra 27 apygardos.

„Nacionalinį sąrašą gali sudaryti partija, kuri iškėlė nepriklausomus kandidatus mažiausiai... 50-yje atskirų apygardų“, – sakoma įstatymo projekte.

Anksčiau šiais metais opozicinės partijos, nuo kairiųjų iki dešiniųjų, paskelbė planuojančios suvienyti jėgas ir kelti bendrus kandidatus apygardose, kurie varžytųsi su premjero Viktoro Orbano valdančiosios dešiniojo sparno partijos „Fidesz“ kandidatais 2022 metų rinkimuose.

Tačiau dar tęsiasi derybos dėl to, ar parengti vieną bendrą nacionalinį sąrašą, ar atskirus partijų sąrašus.

Vyriausybė teigia, kad pakeitimai neleis kurtis mažoms „netikroms“ partijoms, siekiančioms valstybės subsidijų dalyvavimui rinkimuose.

Įstatymo projektas pateiktas su virtine kitų įstatyminių antradienio vakaro pasiūlymų, tarp kurių yra konstitucijos pataisos projektas su griežtesniu santuokos apibrėžimu, praktiškai uždraudžiant tos pačios lyties asmenų poroms įsivaikinti.

Šia pataisa taip pat būtų užtikrinta, kad įsivaikinti galėtų tik susituokusios poros. Išimtys vienišiems žmonėms būtų taikomos tik su specialiais ministerijos leidimais.

Kita pataisos nuostata būtų pakeistas viešųjų lėšų apibrėžimas ir suteikti platesni įgaliojimai parlamentui spręsti dėl privačių fondų, kuriems dažnai vadovauja vyriausybės sąjungininkai, pinigų skaidrumo.

Anksčiau antradienį parlamentas pritarė tam, kad vyriausybei 30-iai dienų būtų suteikti nepaprastieji įgaliojimai valdyti įsakais, kovojant su antrąja koronaviruso banga.

Per pirmąją bangą pavasarį V. Orbano kritikai kaltino jį piktnaudžiaujant nepaprastaisiais įgaliojimais ir stumiant įstatymus, nesusijusius su virusu.

Gegužės mėnesį įsigaliojo draudimas teisiškai pasikeisti lytį, ir translyčiams asmenims tapo neįmanoma oficialiuose dokumentuose įrašyti savo lytį ir vardą pagal savo lyties tapatybę.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 12 12:06
Spausdinti