Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KINIJA
Vakarai tiesia pagalbos ranką Honkongui
BNS

Vakarų šalys pasirengusios pasiūlyti milijonams honkongiečių prieglobstį, Pekinui priėmus drakoniškus saugumo įstatymus, skirtus prodemokratiniam judėjimui šiame pusiau autonominiame mieste nuslopinti. Tačiau esama daugybės kliūčių gyventojams masiškai išvykti.   

Jungtinė Karalystė pasiūlė galimybę beveik pusei iš 7,5 mln. Honkongo gyventojų įgyti Didžiosios Britanijos pilietybę. Labai tikėtina, kad Australija, Kanada, Naujoji Zelandija ir Jungtinės Valstijos taip pat gali pasiūlyti honkongiečiams kokios nors formos prieglobstį.    

Mesdamos tiesioginį iššūkį Kinijai, šios vadinamojo „Five Eyes“ („Penkių akių“) žvalgybos aljanso narės įvardijo šį žingsnį kaip savo moralinę pareigą padėti anksčiau buvusio laisvo miesto piliečiams ištrūkti iš policinės valstybės gniaužtų.     

JK  užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas kalbėdamas parlamente sakė, kad Didžiosios Britanijos pareiga rūpintis žmonėmis, gyvenančiais buvusioje kolonijoje, kurią šalis 1997 metais grąžino Kinijai. 

Pasak D. Raabo, šalis leis visiems Britanijos užjūrio piliečio (BNO) statusą turintiems asmenims kartu su šeimomis persikelti gyventi į JK ir ilgainiui gauti pilietybę. Honkonge tokių žmonių būtų per 3 mln.   

Jungtinėse Valstijose šią savaitę grupė demokratų ir respublikonų senatorių pasiūlė teisės aktą, numatantį galimybę neribotam skaičiui protestuotojų iš Honkongo greičiau gauti pabėgėlio statusą.     

Australija leido aiškiai suprasti, kad artimiausiomis dienomis pristatys prieglobsčio iniciatyvą. Kanadoje pastaraisiais mėnesiais prašymus suteikti prieglobstį jau pateikė bent pusšimtis honkongiečių.  

Prieštaringi jausmai

Prieš 1997 metais įvykusį Honkongo perdavimą Kinijai iš jo išvyko šimtai tūkstančių žmonių. Dauguma jų prisijungė prie didžiulių kinų išeivių bendruomenių Australijoje, Kanadoje ir JAV.  Tačiau daugelis šių žmonių vėlesniais metais sugrįžo.    

JK tokio masto pilietybės teisių išplėtimą honkongiečiams siūlo pirmą kartą.   

BNO statusą gali gauti bet kuris iki 1997 metų Honkongo grąžinimo Kinijai čia gimęs asmuo.  

Šiuo metu BNO pasus turi apie 300 tūkst. honkongiečių, tačiau dar apie 2,7 mln. šio miesto gyventojų turi teisę pateikti prašymą jį gauti. Pastaruoju metu buvo pateikta daugybė naujų prašymų.      

„Išvyksiu kaip galėdama greičiau ir pradėsiu naują gyvenimą Jungtinėje Karalystėje, pasinaudodama šia schema“, – naujienų agentūrai AFP sakė neseniai universitetą baigusi Asuka Law. 

Ji pridūrė esanti „nepaprastai dėkinga“ Didžiajai Britanijai ir planuojanti išvykti rudenį.    

amo vardu prisistatęs buhalteris sakė, kad jį drasko prieštaringi jausmai.  

„Vis dar labai myliu Honkongą, – sakė jis. – Tačiau prašysiu išduoti man BNO pasą, o apsispręsiu, kai paaiškės visos detalės. Mums tai – dar viena išeitis.“  

Ketvirtadienį vienas garsiausių Honkongo demokratijos aktyvistų Nathanas Law patvirtino išvykęs į užsienį, tačiau atsisakė nurodyti, į kurią šalį.  

Politologas Hui Fengas iš Australijos Griffitho universiteto sakė, kad honkongiečių antplūdis į ekonominių sunkumų patiriančią Didžiąją Britaniją „gali išprovokuoti susirūpinimą dėl išaugusios pasiūlos darbo rinkoje“.  

„Tačiau naujausios viešosios nuomonės apklausos rodo, kad dauguma britų pritaria vyriausybės sprendimui šiuo klausimu“, – sakė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 03 12:22
Spausdinti