Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


RUSIJA IR UKRAINA
V. Zelenskis: Ukraina „visiškai pasirengusi“ galimai konflikto eskalacijai su Rusija
BNS
Scanpix
Ukrainos kariai.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį pareiškė, kad jo šalis yra pasirengusi galimai konflikto su Rusija eskalacijai, augant susirūpinimui dėl rusų pajėgų veiksmų pasienyje.

„Šiandien esama grėsmės, kad rytoj kils karas, – spaudos konferencijoje sakė V. Zelenskis. – Esame visiškai pasirengę eskalacijai.“

„Turime kliautis savimi, savo kariuomene. Ji yra galinga“, – pridūrė prezidentas.

Vakarų valstybės šį mėnesį reiškė susirūpinimą dėl padidėjusio Rusijos karinio aktyvumo prie sienos su Ukraina.

Maskva atmetė Vakarų kaltinimus, esą Rusija gali ruoštis invazijai į Ukrainą, ir apkaltino NATO provokacijomis.

Anksčiau šią savaitę Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba perspėjo Rusija, kad jai tektų „brangiai sumokėti“ už invaziją.

Nuo 2014 metų, kai Rusija netikėtai aneksavo Krymą, Ukrainos kariuomenė nuėjo ilgą kelią.

Ukraina ir jos sąjungininkės Vakaruose taip pat kaltina Rusiją siunčiant karius ir ginklus per sieną, kad paremtų kovotojus dviejuose prorusiškuose separatistiniuose regionuose, tačiau Maskva šiuos kaltinimus neigia.

Nuo 2014-ųjų ukrainiečių kariai sukaupė didelę kovinę patirtį ir sulaukė ginklų bei sunkiosios technikos iš Vakarų sąjungininkių, ypač Jungtinių Valstijų, kurios nuo 2014 metų skyrė Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms 2,5 mlrd. JAV dolerių (2,2 mlrd. eurų).

Konfliktas Ukrainos rytuose jau nusinešė daugiau nei 13 tūkst. gyvybių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 26 15:04
Spausdinti