Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


V. Putinas: kam kalbėti apie sankcijas, jei nevyksta nieko neįprasta?
BNS
(AP nuotr.).

Atsakinėdamas į gyventojų klausimus, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas išreiškė viltį, kad Maskvos ir Vašingtono santykiai normalizuosis, o pasaulis greitai pamatys, jog Rusija nekelia jokios grėsmės. Vis dėl to tai neleido išvengti sarkastiškų visuomenės pastebėjimų.

V. Putinas sakė, kad Maskva ir Vašingtonas galėtų drauge stengtis užkirsti kelią masinio naikinimo ginklų platinimui, taip pat spręsti Šiaurės Korėjos branduolinių ir raketinių ginklų problemą, galėtų bendradarbiauti ir spręsdamos pasaulinio skurdo ir klimato kaitos problemas. Rusijos lyderis dar pažymėjo, kad Maskva viliasi, jog JAV galėtų vaidinti „konstruktyvų vaidmenį“ Ukrainos krizei įveikti. V. Putinas dar kartą paneigė kišimąsi į JAV rinkimus ir sakė, kad Rusija atvirai reiškia savo nuomonę ir nedalyvauja jokioje slaptoje veikloje. Jis pasmerkė naujausias sankcijas, kurioms pritarė JAV Senatas. „Žinome, kad šiuo metu JAV Senate yra teisės aktas dėl sankcijų griežtinimo. Kodėl? Nevyksta nieko neįprasta. Kodėl jie iš niekur nieko pradeda kalbėti apie sankcijas?“ – klausė V.Putinas.
Žinome, kad šiuo metu JAV Senate yra teisės aktas dėl sankcijų griežtinimo. Kodėl? Nevyksta nieko neįprasta. Kodėl jie iš niekur nieko pradeda kalbėti apie sankcijas?
„Žinoma, tai rodo, kad JAV tęsiasi vidinės politinės kovos, bet tai (atsirado) iš niekur. Jei nebūtų buvę Krymo (aneksijos), jei nebūtų kitų problemų, jie sugalvotų kitų priežasčių sulaikyti Rusiją“, – pareiškė jis. JAV Senatas trečiadienį triuškinama balsų dauguma pritarė, kad Rusija būtų baudžiama už numanomą kišimąsi į Amerikos prezidento rinkimų procesą. Senatoriai priėmė teisės akto projektą, kuris užkirs kelią prezidentui Donaldui Trumpui vienašališkai sušvelninti šiuo metu Maskvai taikomas sankcijas dėl 2014-ųjų Krymo aneksijos. Tačiau V.Putinas pareiškė, kad Krymas tėra tik Vakarų dingstis smogti konkurentei ekonomikoje.
Kai tik mūsų partneriai pasaulyje pajunta, kad Rusija yra rimta varžovė, jie naudoja įvairius pretekstus, kad paskelbtų apribojimų.
„Kai tik mūsų partneriai pasaulyje pajunta, kad Rusija yra rimta varžovė, jie naudoja įvairius pretekstus, kad paskelbtų apribojimų“, – teigė jis. „Buvo įvairių pretekstų Sovietų laikais ir net prieš Spalio revoliuciją, – sakė prezidentas. – Tai vyko per visą mūsų istoriją.“ Rusija savo ruožtu taip pat yra paskelbusi sankcijų daugumai Vakarų valstybių. Joms draudžiama įvežti į šalį įvairių produktų. Visgi V.Putinas ketvirtadienį sakė, kad atšauks jas, jei Vakarai padarys tą patį. „Jei mūsų partneriai panaikins sankcijas,.. turėsime padaryti tą patį, kitaip turėtume problemų Pasaulio prekybos organizacijoje“, – teigė jis.

Nuomonė pasikeis

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad greitai nuomonė apie „Rusijos grėsmę“ išnyks. „Vis dėlto, labai greitai visiems taps aišku, kad Rusija nekelia jokios grėsmės – nei Baltijos, nei Rytų Europos šalims, nei tuo labiau kokioms nors nutolusioms valstybėms Vakarų Europoje“, – pareiškė Rusijos vadovas interviu su amerikiečių režisieriumi Oliveriu Stone‘u, parodytu televizijos „Showtime“.
Vis dėlto, labai greitai visiems taps aišku, kad Rusija nekelia jokios grėsmės – nei Baltijos, nei Rytų Europos šalims, nei tuo labiau kokioms nors nutolusioms valstybėms Vakarų Europoje.
Anot V.Putino, tvirtės ne tik šis įsitikinimas, bet ir noras sustiprinti savo suverenitetą. Jis pažymėjo, kad kai kurios jėgos, „pasinaudojusios krize Ukrainoje, sugebėjo sukurti nuomonę apie Rusiją kaip galimą agresorę“. „Vyksta tam tikras amerikiečių įtakos stiprinimas, taip pat ir Rytų Europos šalių sąskaita, nes jos vis dar priešinasi kitai dominantei – buvusiai SSRS“, – pareiškė V.Putinas.

Arkties apsauga

Rusija ketina užtikrinti savo suverenitetą Arkties teritorijose bei garantuoti saugumą šiame regione, atsižvelgiant į JAV karinių pajėgumų stiprinimą, teigė prezidentas V. Putinas. „Reikia užtikrinti... suverenitetą šiose (Arkties) teritorijose“, – sakė jis. Tai jis pareiškė atsakydamas į klausimą apie strategiją dėl Arkties regiono. „Nepamirškime ir apie grynai karinę reikalo pusę: valstybės gynybinio pajėgumo prasme tai itin svarbus regionas“, – pabrėžė Rusijos lyderis. „Nesinori čia nieko kurstyti, bet specialistai žino, kad amerikiečių atominiai povandeniniai laivais yra Norvegijos šiaurėje. Raketų skrydžio iki Maskvos laikas – 15 minučių. Turime suprasti, kas ten vyksta, matyti, kas ten vyksta. Atitinkamu būdu turime save apginti“, – sakė jis.

Netrūko sarkazmo

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį savo metinę tiesioginę televizijos laidą, kurios metu atsakinėja į žurnalistų ir visuomenės klausimus, pradėjo įprastomis surežisuotomis fanfaromis, bet žiūrovai pamatė ekrane šmėkštelint ir kelis necenzūruotus, neparankius klausimus. V.Putinui patikinus visuomenę, kad jis žino šalies problemas, pirmąsias 40 minučių pasirodydavo klausimų ir komentarų tekstai, kuriuose jo valdymas aiškiai buvo vertinamas sarkastiškiau. Pavyzdžiui, buvo pasirodęs toks iškalbingas klausimas: „Putinai, ar tikrai manot, jog žmonės tiki šiuo cirku su surežisuotais klausimais?“
Putinai, ar tikrai manot, jog žmonės tiki šiuo cirku su surežisuotais klausimais?
Kitame nepasirašytame klausime buvo paminėtas opozicijos lyderis, kovotojas su korupcija Aleksejus Navalnas, kuris ragino šalininkus dalyvauti nesankcionuotoje pirmadienio demonstracijoje Maskvoje ir šiuo metu yra už grotų. A.Navalno klipas, kuriame teigiama, kad premjeras Dmitrijus Medvedevas, pasinaudodamas neaiškiomis ne pelno organizacijomis, slepia namus ir vynuogynus, per „YouTube“ buvo peržiūrėtas daugiau kaip 23 mln. kartų. Tarp pasirodžiusių klausimų buvo ir tokie: „Ar tiesa, kad Navalnas dabar kurią filmą apie jus?“, „Ar jūsų žodžiai „mes saviškių neišduodame“ taikomi ir valstybės lėšų grobstytojams bei korumpuotiems pareigūnams?“ V.Putino taip pat buvo paklausta, kada jis atleis D.Medvedevą ir kitus pareigūnus: „Ar jūs nuo jų nepavargot?“ Keliose žinutėse buvo raginama nutraukti V.Putino valdymą. Kitais metais Rusijoje vyks rinkimai, per kuriuos V.Putinas, kaip tikimasi, sieks ketvirtos kadencijos. Vienas žmogus pateikė klausimą: „Kada liausitės pažeidinėję konstitucijoje numatytą dviejų kadencijų limitą?“. Kitas pasakė, kad „trijų prezidento kadencijų gana“.
Viso gero, Vladimirai Vladimirovičiau.
Vienoje žinutėje buvo parašyta paprastai: „Viso gero, Vladimirai Vladimirovičiau.“ Paskui tie klausimai išnyko iš ekrano. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 06 15 19:09
Spausdinti