Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


AUSTRALIJA
Užsibrėžtų tikslų pasiekti nepavyko: COVID-19 protrūkis Sidnėjuje tapo „nacionaline ekstremalia situacija“
BNS
Pexels

Sidnėjuje sparčiai augantis koronaviruso protrūkis tapo „nacionaline ekstremalia situacija“, penktadienį paskelbė valstijos lyderiai, didžiausiam Australijos miestui pranešus apie dar vieną naujų užsikrėtimo COVID-19 atvejų rekordą.

Pripažinusi, kad per mėnesio trukmės karantiną kol kas nepavyko sustabdyti delta atmainos protrūkio, Naujojo Pietų Velso valstija paprašė Kanberos skubiai atsiųsti jai daugiau vakcinų ir išteklių.

Jei protrūkis bus paskelbtas nacionaline ekstremalia situacija, tai galėtų atverti kelią didesniam federalinės vyriausybės įsitraukimui stabdant krizę.

„Tautos vardu esame įpareigoti užkirsti kelią virusui, – sakė Naujojo Pietų Velso premjerė Gladys Berejiklian. – Neabejotina, kad skaičiai eina ne ta linkme.“

Jos valstija penktadienį pranešė apie 136 naujus atvejus – rekordiškai daug pastarojo protrūkio metu, o bendras užsikrėtimo COVID-19 atvejų skaičius ten siekia 1 782.

Virusui „plintant visur“, o pusei iš šalies 25 mln. gyventojų šiuo metu gyvenant karantino sąlygomis, G. Berejiklian sakė, kad vyriausybė privalo „perorientuoti“ savo stringančią vakcinavimo kampaniją.

Vos 12 proc. australų yra pilnai vakcinuoti, ir tai susiję su „Pfizer-BioNTech“ skiepų tiekimo problemomis ir paplitusiu skeptiškumu dėl „AstraZeneca“ vakcinos saugumo.

„Mums bent jau reikia daugiau pirmų „Pfizer“ dozių“, – sakė G. Berejiklian, tačiau perspėjo 5 mln. Sidnėjaus gyventojų, kad ribojimai gali užsitęsti iki spalio.

Ji taip pat paskelbė, kad nebūtiniems darbuotojams tam tikrose Sidnėjaus vietovėse dabar bus draudžiama išvykti, taip sugriežtinant karantiną, kuris, beveik neabejojama, oficialiai bus pratęstas kitą savaitę.

„Gana akivaizdu, kad kitą penktadienį mes nebūsime arti nulio (atvejų), – sakė G. Berejiklian. – Kitą savaitę turėsime aiškesnį vaizdą, kaip atrodys rugpjūtis, rugsėjis ir spalis.“

Tuo metu Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas ketvirtadienį atsiprašė už lėtą šalies skiepijimo kampaniją ir pripažino, kad užsibrėžtų tikslų pasiekti nepavyko.

„Prisiimu atsakomybę už vakcinavimo programą. Taip pat prisiimu atsakomybę už iššūkius, su kuriais susidūrėme. Akivaizdu, kad kažką galime kontroliuoti, o kažko – ne“, – nurodė premjeras.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 07 23 09:25
Spausdinti