Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


SOCIALINIAI TINKLAI
Uždrausta programėlė „Parler“ sugrįžta į „Apple“ įrenginius
BNS
Scanpix

Konservatyvių pažiūrų amerikiečių pamėgtas socialinis tinklas „Parler“, anksčiau šiemet uždraustas dėl savo įtariamo ryšio su sausio 6 dieną JAV Kapitolijuje prasiveržusiu smurtu, pirmadienį sugrįžo į IT milžinės „Apple“ programėlių parduotuvę.

Tokia žinia nuskambėjo praėjus mėnesiui po išmaniųjų telefonų „iPhone“ gamintojos pareiškimo, kad ji vėl leis parsisiųsti šią programėlę, įdiegus naujinimus, skirtus smurtą kurstančiai medžiagai pažaboti.

„Parler“ savo pareiškime nurodė, kad bendrovė pateikė „neginčijamų įrodymų Kongresui ir visuomenei, kad... yra visiškai neteisinga [šį socialinį tinklą] paversti atpirkimo ožiu ir atimti jo platformą“.

Pasak bendrovės, socialinis tinklas turėjo daugiau nei 20 mln. vartotojų iki pašalinimo iš „Apple“ ir „Google“ internetinių prekyviečių ir faktinio išjungimo, kai „Amazon Web Services“ nutraukė bendradarbiavimą dėl įtarimų, jog „Parler“ nesugebėjo sustabdyti buvusio prezidento rėmėjų smurto kurstymo prieš sausį įvykusį JAV Kapitolijaus šturmą.

„Parler“ taip pat pranešė, kad tęsiantis kompanijos vadovybės pertvarkai naujuoju vykdomuoju direktoriumi paskirtas George'as Farmeris, anksčiau ėjęs administracijos generalinio direktoriaus pareigas.

„Parler“ iš pradžių buvo nedidelis startuolis, besiskiriantis nuo „Big Tech“ varžovų savo atsidavimu laisvai idėjų rinkai, visiškai atitinkančiu [Konstitucijos] Pirmosios pataisos dvasią“, – pareiškė G. Farmeris.

„Pastaruosius du mėnesius dirbau su neįtikėtina žmonių komanda, vadovautai [laikinojo vykdomojo direktoriaus] Marko Mecklerio, kad „Parler“ vėl pradėtų veikti ir sugrįžtų į „Apple App Store“, žiniasklaidai ir jos sąjungininkėms „Big Tech“ bei Kongrese mus nesąžiningai apšmeižus“, – pridūrė jis.

Pasak laikraščio „The Washington Post“, „Apple“ įrenginiuose veikianti „Parler“ versija modifikuota dirbtiniu intelektu, filtruosiančiu neapykantą kurstantį turinį, tačiau šiuos komentarus tebebus galima peržiūrėti tinklapyje ar kituose įrenginiuose.

„Parler“, apibūdinantis save kaip „žodžio laisvę ginantį socialinį tinklą“, nepatvirtino „The Washington Post“ pranešimo, kad žinutes, priskiriamas prie kurstančių neapykantą ar įžeidžiančių įvairių rasių atstovus, bus galima peržiūrėti ne „Apple“ įrenginiuose.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 05 18 12:21
Spausdinti