Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


UKRAINA
Ukraina turi naują ministrą pirmininką ir vyriausybę
BNS
Scanpix
Denysas Šmyhalis.

Ukrainos parlamentas trečiadienį patvirtino Denysą Šmyhalį naujuoju premjeru, atsistatydinus jo pirmtakui, kai buvo nutekintas įrašas, kuriame jis girdimas kritikuojantis prezidentą Volodymyrą Zelenskį.

Per balsavimą 450 vietų Aukščiausioje Radoje V. Zelenskio pasiūlytą 44 metų D. Šmyhalį palaikė 291 deputatas. D. Šmyhalis iki šiol ėjo už regionų plėtrą atsakingo premjero pavaduotojo pareigas. Ukrainos Aukščiausioji Rada ketvirtadienį patvirtino ir D. Šmyhalio ministrų kabinetą. Naujoji vyriausybė per nepaprastąjį posėdį 450 vietų parlamente buvo patvirtinta 277 deputatų balsais.

Anksčiau trečiadienį Rada patvirtino Oleksijaus Hončaruko atsistatydinimą iš premjero posto, kuriame šis dirbo nuo 2019 metų rugpjūčio.

O. Hončarukas pasiūlė atsistatydinti antradienį – tai buvo antras jo mėginimas pasitraukti iš pareigų į viešumą iškilus nutekėjusiam garso įrašui, kuriame premjeras išreiškė abejonių apie V. Zelenskio išmanymą ekonomikos srityje.

Prieš balsavimą įstatymų leidėjams pristatydamas D. Šmyhalį prezidentas pareiškė besitikįs, kad „pagaliau turėsime žmonėms [atstovaujančią] vyriausybę“. D. Šmyhalis pažadėjo spręsti ekonomines ir socialines problemas, šalies rytuose besitęsiant kariniam konfliktui su prorusiškais separatistais. „Ukrainiečiai turi matyti ir jausti, kad valstybė juos gina“, – prieš balsavimą sakė valstybės vadovas.

Vakariniame Lvovo mieste gimęs D. Šmyhalis 1997 m. baigė Lvovo politechnikos institutą ir įsigijo pramonės vadybos specialybę bei inžinieriaus ir ekonomisto laipsnį. Anksčiau jis dirbo vienoje energetikos bendrovėje, priklausančioje turtingiausiam Ukrainos piliečiui – įtakingam oligarchui Rinatui Achmetovui.

Po 2019 metais įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos laimėjo V. Zelenskis, D. Šmyhalis pretendavo tapti Lvovo srities administracijos vadovu, bet nelaimėjo konkurso ir rugpjūtį tapo kaimyninės Ivano-Frankivsko srities gubernatoriumi.

Vasario pradžioje Aukščiausioji Rada paskyrė jį vicepremjeru. Politiku tapęs komikas V. Zelenskis pernai balandį atėjo į valdžią žadėdamas „sugriauti sistemą“, valdžiusią Ukrainą nuo nepriklausomybės paskelbimo 1991 metais.

Be kita ko, jis per savo kampaniją žadėjo užbaigti separatistinį konfliktą Rytų Ukrainoje, kovoti su korupcija ir reformuoti šalies ekonomiką, priklausomą nuo pagalbos iš užsienio.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 05 09:26
Spausdinti