Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RYTŲ BLOKAS
Tvyrant įtampai tarp NATO ir Rusijos, Maskva stiprina gynybos ryšius su Baltarusija
BNS
Scanpix
V. Putinas.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu trečiadienį išreiškė susirūpinimą NATO pajėgų didinimu netoli šalies sienų ir paragino gynybos srityje glaudžiau bendradarbiauti su kaimynine Baltarusija.

S. Šoigu atkreipė dėmesį į pastarojo meto pastangas stiprinti karinį bendradarbiavimą tarp abiejų sąjungininkių, įskaitant bendrai naudojamos karinės infrastruktūros modernizavimą.

Po abiejų šalių karinių vadovybių susitikimo S. Šoigu sakė, kad jis ir jo kolega baltarusis pratęsė susitarimus dėl dviejų rusų karinių objektų Baltarusijoje – išankstinio įspėjimo radiolokatoriaus Bresto srityje netoli sienos su Lenkija, taip pat Rusijos karinių jūrų pajėgų ryšių centro Vileikoje netoli Baltarusijos sostinės Minsko. Rusijos ministras nenurodė, kuriam laikui susitarimai pratęsti.

Rusijos gynybos ministras taip pat anonsavo 2023 metais vyksiančias dideles abiejų šalių karines pratybas „Sąjungos skydas“.

Rusija ir Baltarusija yra sudariusios sąjungos susitarimą, numatantį glaudžius politinius, ekonominius ir karinius ryšius. Maskva tvirtai remia Baltarusijos autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, Vakarams taikant sankcijas Minskui dėl susidorojimo su opozicija po 2020 metų rugpjūčio rinkimų.

Po tų rinkimų, kuriuos baltarusių opozicija ir Vakarai laiko suklastotais, A. Lukašenka valdo šeštą kadenciją.

Siekdamas didesnės Kremliaus paramos A. Lukašenka vaizduoja Baltarusiją apsaugine užtvara nuo Vakarų ir ragina stiprinti ryšius su Rusija gynybos srityje.

Rusijos santykiai su JAV ir jų sąjungininkėmis NATO, Maskvai 2014 metais aneksavus Ukrainos Krymo pusiasalį ir pradėjus remti separatistų sukilimą Ukrainos rytuose, yra prasčiausi nuo Šaltojo karo laikų.

Anksčiau šį mėnesį NATO atšaukė aštuonių Rusijos pareigūnų akreditacijas savo būstinėje Briuselyje ir paskelbė mananti, kad šie pareigūnai slapta dirbo rusų žvalgybai. Rusija reaguodama pirmadienį sustabdė savo misiją NATO ir nurodė uždaryti Aljanso biurą Maskvoje.

Maskva ne kartą reiškė susirūpinimą NATO pajėgų dislokavimu netoli Rusijos sienų ir vadina tai grėsme savo saugumui. Rusija ir NATO taip pat kaltina viena kitą dėl destabilizuojamų karinių pratybų netoli sienų.

S. Šoigu trečiadienį pareiškė, kad per dešimtis NATO pratybų netoli Rusijos sienų buvo repetuojami karinės konfrontacijos su Rusija scenarijai. Konkrečiai jis išreiškė susirūpinimą NATO pajėgų didinimu Lenkijoje ir Baltijos valstybėse, JAV raketinės gynybos objektais Rumunijoje ir Lenkijoje, taktinių branduolinių ginklų modernizavimu Europoje.

Rusijos gynybos ministras pabrėžė, kad dėl NATO veiklos „koordinuota gynybos politika, bendradarbiavimas plėtojant ginkluotąsias pajėgas, koordinavimo ir kovinio parengimo didinimas ir bendras naudojimasis karine infrastruktūra tampa ypač svarbūs Rusijai ir Baltarusijai“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 10 21 10:02
Spausdinti