Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


„TIKTOK“
Trumpas pažadėjo blokuoti bet kokį sandorį dėl „TikTok“, paliekantį kontrolę kinų rankose
BNS
Scanpix
D. Trumpas.

Sandoriui dėl populiariosios vaizdo įrašų platformos „TikTok“ nuosavybės pertvarkymo pirmadienį iškilo pavojus, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas pažadėjo blokuoti bet kokį sandorį, kuriuo Kinijos patronuojančiai įmonei būtų leista išlaikyti nors dalį kontrolės.

Šie komentarai sukėlė naują susirūpinimą dėl savaitgalį pasiekto susitarimo, kuris, regėjosi, leido išvengti „TikTok“ draudimo Jungtinėse Valstijose, D. Trumpo administracijai tvirtinant, kad programa kelia pavojų nacionaliniam saugumui ir pagrasinus ją uždrausti, jei neįvyks nuosavybės teisių struktūros pokyčių.

Sandoriu numatoma, kad Silicio slėnio milžinė „Oracle“ taps „TikTok“ duomenų partnere, o mažmeninės prekybos milžinė „Walmart“ taip pat gaus naujosios įmonės, pavadintos „TikTok Global“, akcijų paketą.

Visgi išsamios informacijos paskelbta nebuvo, o pranešimai apie amerikiečiams ir kinams priklausiančias dalis bei dėl to, kas valdys duomenis ir algoritmus, skiriasi.

D. Trumpas pirmadienį pareiškė kanalui „Fox News“, kad „TikTok“ patronuojamoji įmonė, Kinijos bendrovė „ByteDance“ „neturės nieko bendro [su naująja bendrove], o jei turės, tai mes tiesiog nesudarysime susitarimo“.

Jis pridūrė, kad „Oracle“ ir „Walmart“ „valdys kontrolinį akcijų paketą. Viskas bus perkelta į „Oracle“ sukurtą debesį... ir tai bus kontroliuojama – visiškai kontroliuojama bendrovės „Oracle“.“

Kiek vėliau pirmadienį D. Trumpas žurnalistams teigė, kad sandoris „eina į pabaigą“, ir pridūrė: „Aš preliminariai pasakiau „gerai“.

Kova dėl algoritmų 

„ByteDance“, patyrusi spaudimą Kinijoje nepasiduoti JAV reikalavimams, pareiškė, kad po viešo akcijų siūlymo jai priklausys 80 proc. „TikTok Global“ akcijų.

Kinijos įmonė teigė, kad dabartinis planas „neapima jokių algoritmų ir technologijų perdavimo“, o priešingi pranešimai tėra „gandai“.

Atskirame „Oracle“ pranešime buvo pateikta kitokios informacijos apie sandorį.

„Sukūrus „TikTok Global“, „Oracle“ ir „Walmart“ atliks investicijas, o „TikTok Global“ akcijos bus paskirstytos jų savininkams; amerikiečiai sudarys savininkų daugumą, o „ByteDance“ neturės nuosavybės teisių į „TaikTok Global“, – pareiškė „Oracle“ viceprezidentas Kenas Glueckas.

„TikTok“, turinti apie 100 mln. vartotojų Jungtinėse Valstijose, pastaruoju metu atsidūrė stiprėjančios įtampos tarp Kinijos ir Vakarų epicentre.

D. Trumpas savo rinkiminėje kampanijoje daugiausia dėmesio skiria nacionaliniam saugumui ir agresyviai pozicijai Kinijos atžvilgiu, tvirtindamas, kad per „TikTok“ Pekinas renka vartotojų duomenis, nors ir nepateikdamas jokių konkrečių įrodymų.

Tai yra naujausias skaitmeninis mūšis tarp Pekino ir Vašingtono, kuris, vadovaudamasis panašiais saugumo sumetimais, taip pat siekia pašalinti Kinijos milžinę „Huawei“ iš pasaulinės technologijų tiekimo grandinės bei nusprendė uždrausti daugiafunkcės kinų programos „WeChat“ naudojimą Jungtinėse Valstijose.

Kinijos prekybos ministerija šeštadienį pasmerkė „Jungtinių Valstijų piktnaudžiavimą“, sakydama, kad tai pažeidžia tarptautinės prekybos normas ir kad nėra jokių įrodymų, jog „TikTok“ kelia grėsmę saugumui.

Kai kurie analitikai išreiškė skepticizmą, kad „TikTok“ sandoris gali būti struktūrizuotas taip, jog būtų gautas ir JAV, ir Kinijos pritarimas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 22 12:15
Spausdinti